IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в броя на наетите лица към декември 2015 г. отчита НСИ

На годишна база наетите са се увеличили с 0,8 на сто

12:03 | 12.02.16 г. 2
Спад в броя на наетите лица към декември 2015 г. отчита НСИ

През последното тримесечие на миналата година наетите лица са намалели спрямо предходното тримесечие заради спада на сезонната заетост, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на декември намаляват с 2,2% спрямо края на септември 2015 г., като достигат 2,22 млн. души.

Най-голямо намаление на наетите за периода се наблюдава в хотелиерството и ресторантьорството - с 15,1%, и в селското стопанство - с 11,2%. Увеличение е регистрирано в дейностите по разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения - с 0,8%, и в образованието - с 0,6%.

Най-голям е делът на наетите в преработващата промишленост и търговията с автомобили - съответно 22,3 и 17,5%. 

На годишна база статистиката отчита символичен ръст на наетите лица - в края на декември наетите по трудово и служебно правоотношение са с 0,8% повече спрямо предходната година. Най-голямо увеличение на наетите е отчетено при разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - с 9,5%, в транспортния сектор - с 4,4%, и в хотелиерството - с 4,1%. Най-голямо намаление на наетите е имало в административните дейности - с 4,9%.

Средната брутна месечна работна заплата в последните три месеца на миналата година е записала ръст - за октомври 2015 г. е 902 лв., за ноември - 905 лв., и за декември - 937 лева.

Най-висока е била тя в сектора на създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения - 2 049 лева. Най-ниска е била в административните дейности - 697 лева. В сферата на производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и финансови и застрахователни дейности средната брутна месечна заплата е 1 620 лева.

На годишна база средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие в обществения сектор нараства с 5,4%, а в частния сектор - с 9,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
Internet
преди 8 години
Намаляват заетите - но има растежПалячовци, смешници,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
Намаляват заетите - но има растежПалячовци, смешници,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още