IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: АЕЦ "Белене" е национална кауза

Референдумът е успешен и темата ще бъде върната в Народното събрание, убеден е лидерът на БСП Сергей Станишев

20:50 | 27.01.13 г. 16
Станишев: АЕЦ "Белене" е национална кауза

АЕЦ "Белене" е национална кауза и губещ е единствено премиерът Бойко Борисов. Този коментар направи лидерът на БСП Сергей Станишев в първото си официално изявление след референдума за нова ядрена централа у нас. 

"Резултатът е красноречив - спечелиха свободните, активни хора, които отхвърлят диктата и разделението на гражданското общество", обясни още Станишев. За него този проект е икономически изгоден и ще търси реализацията на този проект след изборите, ако партията му получи доверието на хората. 

Над 1,5 млн. души са гласували на този референдум и по тази причина смятаме, че гласуването е успешно, изчисли той. По негови сметки гласувалите са поне 22% и по тази причина темата ще влезе отново в Народното събрание.Към 800 хил. обаче са "мъртвите души" в избирателните списъци.

"Имаме успешен референдум и по този начин се утвърждава референдумът като нормална демократична практика в България", допълни още Станишев. 

Лидерът на БСП отчете, че гласувалите са изразили своята гражданска позиция, тъй като каузата за АЕЦ "Белене" не е партийна, а е от национален интерес. Той посочи, че голяма част от привържениците на ГЕРБ всъщност са подкрепили идеята за изграждане на нова централа. По данни на "Алфа Рисърч" това са 32% от привържениците на ГЕРБ. "Това показва, че те не са стадо", заяви Станишев.

"Хората бяха плашени. Пенсионерите - че няма да има пенсии, плашени за цената на централата, която документно беше доказано колко е", смята още бившият премиер. 

Янаки Стоилов от БСП обясни още, че при този вот до урните са отишли активни граждани и не е имало "купен" вот. 

Станишев благодари още на хората, подписали се под искането за организиране на референдум и допълни, че голяма част от тях са искали да има допитване до народа и така да бъде поставена основата на този демократичен принцип. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Цялата работа беше заради интересите на Америка. А тези интереси не са в наша полза. Много хора в този форум не го разбират. Народа обаче каза думата си. Колкото и да не им се иска на някои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
КАКВО НЕ РАЗБИРА МАСОНА ДОБРЕВЧЕ ВСЯКА ВЛАСТ, ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА:- Осигурява благоденствие и просперитет на народа си!- За горното е нужно рентабилно производство.- За рентабилно производство са нужни сигурни доставки на евтини суровини и ЕНЕРГИЯ.Базовата енергетика, в лицето на Козлодуй и Белене са гаранция за сигурна и евтина (А НЕ АМЕРИКАНСКА) енергия И ОТ ТАМ РЕНТАБИЛНОСТ.- Кое, по-точно, от горната логична (ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНА) последователност не е понятна...???ДОБРЕВ ОБАЧЕ ДЕМОНСТРИРА НЕРАЗБИРАНЕ ИЛИ КОРУМПИРАНОСТ- И В ДВАТА СЛУЧАЯ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
bstoyano
преди 11 години
въпросът, който трябваше да се решава на референдума, беше твърде политизиран. такъв беше и вота, такива са и "изводите" на политиците. Аз не гласувах, защото не исках да участвам в този цирк. Така или иначе Сергей Станишев няма да "яхне" вълнАта, както му се искаше. И на всички е ясно, че той не предизвика вота, защото много го е грижа за ядрената енергетика или за българския народ, а защото искаше да използва въпроса и да натрупа точки преди изборите. Е, не се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
Ако реализират далаверата си, после, когато мине много време 50 - 100 години, приказката им на социалистите за пред избирателя ще бъде: "толкова време мина, а все ние сме им виновни на управляващите за некадърността им". Безотказна формула. Парите им ще са в чужбина някъде и ще са ни "чуждестранните инвеститори" които ще шантажират всяко следващо правителство ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
aldy
преди 11 години
Предизвестен резултат от пишман референдум. Жалка работа, като повечето неща у нас. Интересите на десетина души са над интересите на обществото. Да лъготиш хората за работни места, всяко от които излиза по 3 милиона си е баш като за лековерен и наивен матриял. Но много по-лошото е, че се иска частни интереси да се задоволяват с държавни средства, т.е. с пари от джоба на всеки данъкоплатец. И стремежът към лапане е неудържим и агресивен. Което ме кара да напомня за съдбата на "най-сигурната АЕЦ в света":http://aeropress-bg.com/categoryblog/163-chernobil-aviation.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
"Ако ние направим на кого ще продаваме при положение, че ще има 3 нови централи!"deant, отговора не е тайна! Станишев ясно го формулира. Отговора е НИЕ Българите. Ще си я плащаме, щото сме патриоти и си имаме национална кауза и щото няма къде да идем когато сключат договори от наше име. :D... Цената е без значение щом е за каузата! :D...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 6
deant
преди 11 години
Румене ти ли си? Егати яката селка, Русия щяла да плати всичко и после ще чака ние да им платим с произведен ток. Ама тея руснаци много ни обичали бе! Този сайт Бг Мама ли е или инвеститорски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 12
trendline
преди 11 години
Не четете и не слушате. Руснаците ще я платят и построят. 19 години печалбата ще изплаща дела на България. Останалите 41 години е за държавата. Козлодуй ще излезе в пенсия след 10 години, колите до тогава преимуществено ще са на ток и т. н. Има предложение от Франция ядрената енергия да се причисли към зелената , като престои гласуване в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
deant
преди 11 години
Българите отново повярваха на същите хора, на които вярват вече 60 и кусур години. Да вярваш, че една нова АЕЦ ще доведе до нечуван подем при положение, че имаме вече един изплатен АЕЦ , който продава вътре и за износ и подем няма... е нечувано ГЛУПАВО. Тука има икономисти и финансисти. Румения прави централа и Турция прави централа. Ако ние направим на кого ще продаваме при положение, че ще има 3 нови централи! Търсене-предлагане-конкуренция - АЕЦ БЕЛЕНЕ НЯМА ИЗПЛАЩАНЕ. Моето дете отсега знам, че ще е емигрант, лично ще се погрижа да го пратя някъде другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Гледам много хора не са в час. Повечето хора гласуваха не както казват от партийните централи а да има работни места и да се развиват технологиите в държавата. Ролята на сервитьори и градинари не им се нрави като перспектива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още