IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стокообменът между България и Куба е нараснал с 20% към май

Обсъждат се възможности кубинската страна да закупи кораби и други плавателни съдове от български производители

13:12 | 15.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През първите пет месеца на 2017 г. двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава с 20,47% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 1,53 млн. долара. Това обяви икономическият министър Емил Караниколов след среща между него и посланика на Куба в България Педро Пабло Сан Хорхе, като цитира данни на Агенция „Митници“.

Според Караниколов през 2016 г. общата стойност на износа на кубинската държава е в размер на почти 3,43 млрд. долара, а основните експортни стоки на страната са нефт, никел, медицински продукти, захар, тютюн, риба, цитруси и кафе.

Куба внася основно петрол, хранителни продукти, машини и оборудване, продукти на химическата промишленост. През 2016 г. вносът на страната е в размер на 12,34 млрд. долара.

„Считам, че между България и Куба съществуват редица начини за взаимноизгодно сътрудничество в много области, в синхрон с членството на България в Европейския съюз и членството на Република Куба в Асоциацията за латиноамериканска интеграция“, заяви още Караниколов, цитиран от пресслужбата на ведомството. 

Той допълни, че се надява в рамките на добрите двустранни отношения да се набележат и реализират конкретни инициативи за увеличаване на взаимната търговия, инвестиции и осъществяването на съвместни проекти в области от общ интерес.

На срещата бяха обсъдени още и възможността кубинската страна да закупи кораби и други плавателни съдове от български производители, както и вариантите пред българските фирми от млекопреработвателната и консервната индустрия да стъпят на кубинския пазар.

Кубинската страна активно изследва начините за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество с България, заяви от своя страна Педро Пабло Сан Хорхе. „Надявам се да постигнем напредък в търговския обмен между двете страни, каквато е и моята цел“, подчерта още посланикът на Куба в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още