IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичани няма да плащат за топла вода в периода на рехабилитация на мрежата

От юли "Топлофикация - София" ще праща по две сметки на клиентите си - за топлинна енергия и за дялово разпределение

18:24 | 16.06.15 г.
Столичани няма да плащат за топла вода в периода на рехабилитация на мрежата

На клиентите на „Топлофикация София” няма да бъдат начислявани сметки за топла вода за времето на рехабилитацията на топлопреносната мрежа. Това става ясно от съобщение на сайта на дружеството. Периодът на ремонтите ще бъде отразен на отделен ред в месечните съобщения. 

От дружеството допълват, че от юли 2015 година клиентите на „Топлофикация – София“ ще могат да заплащат сумата за дялово разпределение на 12 равни вноски. Това означава, че клиентите всеки месец ще получават по две отделни сметки – една за топлинна енергия и втора за 1/12 част от годишната сума за услугата дялово разпределение.

Целта е да се намали финансовото натоварване на гражданите през юни, когато те освен сметката за топла вода трябва да платят и годишната сума за дялово разпределение.

Сметките за дялово разпределение за отчетния период 2014-2015 година от днес са на разположение на клиентите в касите и в интернет. Те ще са и са последните, които ще се плащат изцяло в една фактура.

Абонатите ще могат да получат подробна информация от своя топлинен счетоводител както за новите цени на услугата, така и за бонусните пакети и нови предложения, от които могат да се възползват, допълват от топлофикационното дружество.

В интернет страницата на „Топлофикация – София“ и на касите на дружеството са достъпни и сметките за топла вода през май. От компанията припомнят, че месечните сметки за топла вода се изчисляват според изискванията на Наредбата за топлоснабдяване, влязла в сила на 1 юни 2014 година.

Принципът на изчисление е максимално опростен и гражданите могат лесно да се ориентират какви суми ще плащат през лятото. От изравнителната сметка за предходния отчетен период се взема количеството енергия за топла вода и се разделя на 12.

Полученият месечен разход на енергия се умножава по действащата в момента цена на топлинната енергия. Този начин на определяне на месечните сметки за топла вода е максимално близък до реалното потребление във всяко домакинство и дава възможност за предвидимост на сметките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още