IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стопанската камара иска специализиран съд за фалитите

Работодателската организация предложи мерки за подобряване на бизнес средата в условията на криза

17:21 | 14.11.11 г.
Стопанската камара иска специализиран съд за фалитите

Българската стопанска камара (БСК) предлага съкращаване на сроковете по обявяване във фалит, както и създаване на специализиран съд, който да се занимава с делата по несъстоятелност.

Това е една от мерките на работодателската организация за подобряване на бизнес средата у нас в условия на криза, представени официално днес. Предложенията са описани в подробен анализ на бизнес климата в България, направен от стопанската камара.

Според работодателите сега процедурата по несъстоятелност е бавна и сложна, а излизането на фирмите от пазара е свързано с много разходи и време. Съдебната система е претоварена, което допълнително бави разглеждането на делата и решаването на споровете.

Сега гледането на търговските дела е със средна продължителност от няколко години, пише в анализа на БСК. В тази връзка от камарата предлагат разширяване на възможността за арбитражно разрешаване на търговски споровете с възложителите на обществени поръчки, за да се укори съдопроизводството.

Бизнесът настоява и за изграждане на публични регистри за съдебните такси, издадените пълномощни за продажба и прехвърлянето на активи.

Друго искане е законите да се внасят задължително с оценка на въздействието им. От камарата припомнят, че само през 2010 г. са били приети нови 174 закона, които от своя страна водят до изменения в други 158 закона.

В анализа на БСК е записано още, че въпреки добрите макроикономически параметри, ниските данъци и стабилната банкова система бизнес средата у нас не само не отбелязва значимо подобрение в последните години, но страната ни всяка година слиза по-ниско в международните рейтингови класации.

По данни на Световната банка за 2012 г. по качество на бизнес средата България отстъпва две места – от 71 на 73 място, припомнят от стопанската камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още