IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните запаси от риба намаляват, но ЕС търси решение на проблема

Европейската комисия се опитва да води обща рибарска политика за стабилизиране на ресурсите от риба, посочи д-р Йордан Господинов от Консултативния съвет за Черно море

19:42 | 06.12.18 г.
Световните запаси от риба намаляват, но ЕС търси решение на проблема

Проблемът с намаляването на световни запаси от риба е голям. Европейският съюз и Европейската комисия се опитват да водят обща рибарска политика, която е с цел стабилизиране на ресурси и подобряване на запаса. Това каза д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Рибата намалява поради няколко причини. На ден населението расте със 140 хил. жители. Повечето хора живеят в крайбрежни градове и са традиционно консуматори на риба и морски дарове", разкри експертът и посочи замърсяването на водата като друг основен фактор за намаляването на световните запаси.

За недостига на шаран д-р Господинов посочи замръзването на водоемите в някои области, но обясни, че при  затопляне на времето се възстановява регулярното снабдяване. По думите му това се отнася за малките водоеми, които отглеждат рибата екстензивно в язовири, докато големите рибарници успяха да извадят част от нея и да я съхранят в мрежи.

„Има достатъчно шаран. Ако снощи и днес румънският пазар е повлиял с поемането на големи количества, може да има промени в цената", коментира той и напомни, че тя се определя според качеството и търсенето. "Качеството на рибата тази година е много добро.“

Д-р Йордан Господинов е категоричен, че в България рибата е по-евтина в сравнение с европейския пазар. Той поясни, че в страната се внасят много видове риба, но голяма част от тези риби се изнасят след преработване, „тъй като има много добри преработватели в страната".

"До август тази година положението беше тревожно – водата беше много топла и нямаше риби, което оказа влияние на риболова. Но вече уловът е много богат на сафрид, чернокоп, барбун и паламуд", допълни Господинов.

Председателят на Консултативния съвет за Черно море напомни, че около 13 хил. са заети пряко в сезона с рибата с риболов, преработка, складиране, продажби и стоварване в България.

„Това са само пряко заетите, като има и логистика, транспорт и други", пресметна Йордан Господинов. 

Повече от разговора вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още