Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Свикнаха ли българите с капитализма? А с капиталистите?

Хората в България, макар и бавно, свикват с пазара и с капитализма, но не могат да свикнат с голямото социално разслояване, сочи изследване

Свикнаха ли българите с капитализма? А с капиталистите?

Снимка: Pixabay

Хората в България, макар и бавно, свикват с пазара и с капитализма, но не могат да свикнат с голямото социално разслояване. На думи, пазарните отношения се приемат. Когато обаче стане дума за конкретни измерения, хората в нашата страна са скептични.

Това е един от изводите от някои социологически данни, показани от Първан Симеонов при откриването на Младата кръгла маса, организирана от „Галъп интернешънъл“ заедно с института „Иван Хаджийски“.

На нея се събраха визионери и изследователи от новото поколение, съобщи пресслужбата на „Галъп интернешънъл“. Повод за форума е тридесетата годишнина от началото на пропазарните, продемократични и прозападни промени в страната ни. 

Ако през 1992 и 1993 г. 40% от българите са приемали, че е нормално хората да се разделят на бедни и богати, то през 2013 г. този дял е вече 53%, а сега е 57%. В същото време намаляват дяловете на несъгласните – от 46% в началото на 90-те до 35% сега. Намалява и делът на колебаещите се.

Сред привържениците на реформаторската сила СДС през 90-те и сред привържениците на дясноцентристката сила днес – ГЕРБ – неравенството се приема по-добре в сравнение с привържениците на самоопределящата се като лява БСП.

При БСП едва сега с малко надделяват онези, които възприемат разслояването, докато преди години, и особено в 90-те картината беше обратната. Тук се наблюдава прогрес в годините.

Когато обаче стане дума за конкретните измерения на неравенството, българите са скептични. Масово е съгласието с твърдението „Доходите на най-богатите не бива да надвишат повече от три пъти доходите на най-бедните“. Това съгласие е устойчиво в годините и е характерно и за дясноцентристкия, и за лявоцентристкия електорат в страната ни (макар и в различна степен). Почти няма промяна в нагласите в годините.

Това може да е обострена социална чувствителност пред сериозните неравенства в България, но може и да е липса на готовност да се приемат ежедневните характеристики на новото общество.

Данните събуждат хипотезата, че обществото ни е готово за пазарната икономика, но само на абстрактно ниво. Българите като че ли приемат капитализма, но още не могат да приемат капиталистите.  

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
36
 
11
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ох завалията българина вече на всичко е съгласен
Студио много пишеш, но ако погледнеш в собствения си живот надали си чистия капиталист за който се представяш
3
 
40
 
10
Бидонойл до: serafima
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Б*х до къде стигнахме. Социалистките да ни учат на капитализъм. Но всъщност, това е резонно. Нали преди 30 години те направиха преврата.
2
 
40
 
9
преди 10 месеца
тая статийка е доста груб намек за бития и еВания ... повтарят ги докат им ареса !
9
 
37
 
8
serafima до: alphaomega
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Брато, с претенции да знаеш от алфа до омега, вероятно. Не си наясно с това, за което пишеш. Пишеш общи приказки на популярно ниво. Трайкай си. Чети другите, писали тук.
5
 
51
 
7
michaelis18 до: ratten
преди 10 месеца
еми бързо кат ги гледам кви пуммии преписват и нема как да не ги псувам тия нещасстници .... :)) Ти кефиш ли се че не мое си платиш токот, а Дебелеевски и Прокопиев и подобни оллигофрени да се чудат кво да си праат парите ?!? Аз мислим, че немаш нищо напреки според преписнята мм ?!? .... :)) Четох че финансисчето Горанов иска да ви дигне данъците щот ви е малко и на тва немаш нищо напреки глеам ?!? Въобщеее жми градо, цигганите краднат .... :))

Още от Икономика и политика
Преводите на българските емигранти към семействата им намаляват