IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът оправда Александър Томов за източването на ЦСКА и "Кремиковци"

Мажоритарният акционер в ЦСКА твърди, че делото е резултат от политическа репресия

16:44 | 17.02.15 г.
Съдът оправда Александър Томов за източването на ЦСКА и "Кремиковци"

Александър Томов и останалите трима подсъдими - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев, за източването на ЦСКА и "Кремиковци" бяха оправдани, съобщи БНР. От прокуратурата коментираха, че ще протестират решението на съда.

След като чу оправдателната присъда, Томов заяви, че делото е било инспирирано от бившия енергиен министър Петър Димитров. По думите му, за да се съберат доказателства, през 2008 година бившият премиер Сергей Станишев е пратил ДАНС в ЦСКА.

Томов обяви, че след тази присъда за него в България има правосъдие и определи главния прокурор Сотир Цацаров като „лъч надежда“.

Както стана ясно от думите му, Александър Томов вече е бил уведомил обвинител номер едно както за организаторите, по думите му, на политическия сценарий, така и за прокурорите, които били "употребени" с него. Томов спомена две имена – на бившия заместник градски прокурор на София Роман Василев и на Божидар Джамбазов, който гледаше делото по време на първата му изява в СГС.

Сега мажоритарният акционер на ЦСКА възнамерява да търси правата си за ходенето 7 години по съдилища, да сезира Партията на европейските социалисти за действията по случая на Сергей Станишев и най-вече да работи за това ЦСКА да стане шампион. Последното, според Александър Томов, било особено важно, защото, ако ЦСКА са първи, щели да си осигурят стабилен спонсор.

В понеделник прокуратурата поиска минималната санкция по това обвинение да бъде 10 години лишаване от свобода и конфискация на имуществото. Томов, Гарибов, Иванов и Бонев бяха подсъдими за източването на близо 29 млн. лева от "Кремиковци" и още 3,5 млн. евро от ЦСКА.

Случаят е в съдебна фаза вече шеста година. Томов беше осъден на 9 години затвор от друг състав на Софийския градски съд, но следващата съдебна инстанция отмени присъдата с мотиви, че е построена на коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, а това рефлектира върху цялостния извод за виновност и невиновност по случая. Съдията, който осъди Томов – Мариян Марков, писа мотивите си 2 години и беше наказан от ВСС с понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Браво, значи източването на ЦСКА и "Кремиковци" е оправдано...да му мислят данъкоплатците :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още