Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Т. Петкова: „Булгаргаз“ знае колко клиенти ще получат надвзети суми

Ще има механизъм за възстановяване на суми по договори с "Булгаргаз", прие енергийната комисия на първо четене на Закона за енергетиката

Т. Петкова: „Булгаргаз“ знае колко клиенти ще получат надвзети суми

Снимка: Архив Ройтерс

Ще бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между "Булгаргаз" ЕАД като обществен доставчик на природен газ и неговите клиенти.

Това прие парламентарната ресорна комисия, като одобри Закона за енергетиката на първо четене, предава БГНЕС.

Измененията са по повод поевтиняването на парното и топлата вода заради договорените по-ниски цени на природния газ, които "Булгаргаз" купува от руския си доставчик "Газпром експорт".

Държавното дружество „Булгаргаз“ има пълна картина на колко клиенти трябва да възстанови надвзети суми, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутатите от Комисията по енергетика.

Днес комисията заседава извънредно, за да обсъди промени в Закона за енергетиката. Поправките са необходими, за да може да влезе в сила договореното между „Булгаргаз“ и „Газпром“ намаление от 40% на доставяния за България газ.

Петкова посочи, че парите са вече по сметките на „Булгаргаз“, предава БГНЕС. Единствено се чака приемането на промените в Закона за енергетиката. 

Още по темата

Депутатът от БСП проф. Таско Ерменков призова депутатите да оттеглят закона, тъй като според него се бърза с текстовете и няма време за детайлно обмисляне. От левицата заявиха, че в този вид на промените те няма да го подкрепят в пленарна зала. Едно от опасенията е, че клиентите няма да получат реалните надвзети суми, смята Ерменков.

В отговор на опасенията председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов увери, че всеки, който има съмнения, може да подаде сигнал в регулатора и ще бъде изискано да се направи справка.

По отношение на времето за разглеждане на закона Иванов смята, че три дни са напълно достатъчни да се обсъдят предложенията и в понеделник да влезе за гласуване в парламента.

В КЕВР са постъпили 18 становища с предложения за промени в закона. Иванов е категоричен, че експертите ще се произнесат в реалистичен и недълъг срок.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кои са рисковете пред възстановяването на трудовия пазар?