IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксите за депониране на отпадъци ще бъдат намалени

Това става по настояване на Националното сдружение на общините

11:22 | 28.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Таксите за депониране на отпадъци ще бъдат намалени. Това предвижда проект за изменение на наредбата от 2013 г. за отчисленията при депониране, публикуван за обществено обсъждане. 

Предложението се прави по настояване на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) с аргумента, че общините продължават да изграждат инфраструктура за рециклиране, става ясно от мотивите към проекта.

За 2017 г. се предлага отчисленията да бъдат 40 лв./т (вместо сега заложените в наредбата 47 лв./т), за 2018 г. 45 лв./т (сега - 61 лв./т) и за 2019 г. – 57 лв./т (сега - 78 лв./т.), пише в проекта.

Въведени са изисквания всички ползватели да заплащат директно в сметката на собственика на депото дължимите суми за отчисленията и обезпеченията.

Дава се възможност на всички общини, използващи общо регионално депо, да подават заявления в РИОСВ за отпускане на средства от отчисленията, като по този начин се облекчава сегашната процедура единствено собственикът на депото да има това право и той да превежда на другите общини отпуснатите средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още