IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводителите се отказаха от протестите

Стопаните и агроминистерството постигнаха компромис за разпределението на националните доплащания

14:49 | 24.02.15 г.
<p>
	Земеделският министър Десислава Танева на брифинга след срещата с представители на тютюнопроизводителите. <em>Снимка: Министерство на земеделието и храните</em></p>

Земеделският министър Десислава Танева на брифинга след срещата с представители на тютюнопроизводителите. Снимка: Министерство на земеделието и храните

Тютюнопроизводителите се отказаха от протестите, след като Министерството на земеделието и храните реши да направи някои отстъпки във връзка с разпределението на националните доплащания за сектора.

След среща между министъра на земеделието и храните Десислава Танева и представители на бранша, която продължи над 3 часа, ведомството и стопаните постигнаха компромис и подготвиха нови предложения за разпределение на парите. Каква ще е окончателната схема ще се реши на допълнителна среща на 5 март, обясни Танева. Тя допълни, че новият механизъм няма да бъде възможно да се приложи веднага.

Припомняме, че вчера от Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 поискаха да се срещнат с министъра заради идеята да се увеличат субсидиите за дребните производители, а да се намалят на големите, включително и сдруженията.

През тази година на стопаните ще бъдат изплатени 107 млн. лева. Тютюнопроизводителите ще получават национална помощ до 2020 г., след което тя трябва да бъде прекратена, съгласно договорка с европейските власти. Доплащанията се получават при условие, че производителите се преориентират към други култури.

Сред предложенията, които днес са обсъждали Танева и тютюнопроизводителите, е промяната на референтния период за производството, на базата на който се определят националните доплащания за стопаните. Предвижда се да отпаднат 2007, 2008 и най-вече – 2009 г., от референтния период, като те ще бъдат заменени от 2006, 2007 и 2008 г. Причината за промяната е в обема на производството през периода от 2007 до 2009 г. и разследването за насочване на средства към „кухи“ фирми, които реално не са произвеждали продукция.

Председателят на асоциацията Цветан Филев обясни, че през 2007 г. например производството е било 30 хил. тона тютюн, през 2008 - 37 хил. тона, а през 2009 са отчетени 54 хил. тона. По думите му на практика такова производство не е имало и той призова институциите да вземат отношение по въпроса.

Десислава Танева посочи, че на срещата все пак се е наложило мнението, че дребните стопани трябва да бъдат подпомагани повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още