Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Томислав Дончев: 30 млн. лв. трябва да отдели държавата за машини за гласуване

Машинно гласуване няма да се прави в чужбина, защото това ще затрудни процеса, твърди вицепремиера

Томислав Дончев: 30 млн. лв. трябва да отдели държавата за машини за гласуване

Снимка: БГНЕС

30 млн. лв. ще струват машините за гласуване, според предварителни сметки на правителството. Един уред ще струва колкото лаптоп, среден клас, или под 2000 лева, а трябва да се поръчат 15-20 хиляди машини. Това обяви пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР. Той обаче отбеляза, че има няколко неща, които биха могли да променят тази цена.

„Още от есента на миналата година правим пазарно проучване, което не е много лесно. Защото няма европейски опит, с който можем да се съобразим… Допълнително ситуацията се усложнява с оглед на ситуацията в Китай. С каквито и компоненти да се асемблира и сглобява машината, част от тях се произвеждат в Китай“, каза Дончев. За проблемите, породени от коронавируса, загатна вчера и проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“. 

Още по темата

Според Дончев би могло да се настоява за по-ниска цена, заради големия брой машини, които ще се поръчат – при всички случаи между 15 и 20 хиляди. „Те трябва да бъдат повече от броя на секциите. Първата причина - ако някоя машина дефектира, тя трябва да може да бъде подменена. Втората – има големи секции, в които гласуването само на една машина би забавило изборния процес и вероятно ще се наложи инсталирането на две или три машини“, каза вицепремиерът.

Дончев подчерта още, че машинно гласуване няма да се прави в чужбина, защото това ще затрудни процеса. Попитан дали ще изчезнат хартиените бюлетини, вицепремиерът заяви, че това ще решат депутатите. „Решаваме радикално проблема с одитирането и сертифицирането на машините. Машините веднъж придобити, проверени, ще могат да бъдат използвани на всички избори“, каза още той, цитиран от БНТ.

Според Дончев действията на ЦИК и на изпълнителната власт трябва да бъдат формулирани в ясна рамка. Вече има работна група, която да съсредоточи работата си по критичните въпроси.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Работници в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор