Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тревогата от коронавируса в България пак расте, но е далеч от паника

Мнозинството от българите е против затягането на противоепидемичните мерки, две трети спазват редица ограничения, според социологическо проучване

Тревогата от коронавируса в България пак расте, но е далеч от паника

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българите отново имат опасения заради разпространението на коронавируса, макар и нивото на тревога да е далеч от нивата, регистрирани през април. Две трети от сънародниците ни спазват някои ограничения в живота си, за да се предпазят, като мнозинството е против затягането на противоепидемичните мерки.

Това показват актуалните данни на социологическата  компания Галът Интернешънъл.

След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте. Преди седмици 51% се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса. Сега този дял е 60%. Намалява и делът на тези, които не се боят. Сега те са 39%, а в началото на месеца бяха 48%, констатират социолозите.

В началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял се стопява почти наполовина - до 38%. Промяната е се дължи на ръста на регистрираните случаи.

Заедно с тази промяна намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват 40%, а седмици по-рано бяха 61%. Реципрочно, расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен.  

Още по темата

Социолозите обаче изтъкват, че няма паника и че обществото гледа на вируса с други очи в сравнение с периода преди пандемията.

Мнозинството от анкетираните – 61%, е против затягане на противоепидемичните мерки, докато 38% са на обратното мнение.

Явно надделява нежеланието за нови ограничения. Вероятно и заради това засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре, а 39% са на обратното мнение.

Две трети от запитаните твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че вече не спазват, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Нова блокада на Орлов мост, палатки има и пред Министерски съвет