Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Трябва нов начин на управление на горите и водата, посочи еколог

България не е готова за климатичните промени, смята Георги Стефанов, експерт от WWF България

Трябва нов начин на управление на горите и водата, посочи еколог

Снимка: Архив Ройтерс

Ние попадаме в този географски пояс, в който сме силно заплашени от бедствия. Не бива да забравяме, че утре подобно нещо като в Австралия може да се случи и у нас. През 2018 г. Кресненското дефиле горя десет дни. Три години по-рано пожар изпепели билото на Западна Стара планина. И въпросът е, че България не е готова. Рискът е налице, всички сигнали са налични. Ние не правим почти нищо, нямаме техника, която да помага за справянето с един голям пожар. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Стефанов, експерт по промени в климата във WWF България.

Още по темата

“Можем да разчитаме на съседни до нас държави”, посочи той. По думите му България е можела да купи техника, но парите са отишли за друго.

"И по-мащабни пожари е имало от тези в Австралия. Но проблемът е друг. През последната година ние видяхме мащабни пожари и в Сибир, и в амазонската гора. В Австралия пожарите са нещо типично и екосистемите са се адаптирали", смята Стефанов.

Той обясни, че покачващите се температури са вследствие на емисиите парникови газове от човешката дейност, които са в безпрецедентни количества и продължават да се увеличават.

"Екосистемите – горите и океаните, не успяват да абсорбират този въглероден диоксид. И това е апелът към всички държави – ние трябва да минимизираме своите емисии, каза експертът. – Кризата идва от това, че повече от три десетилетия лидерите не желаят да се обвържат с този проблем, не го припознават като свой и спекулират."

Според еколога големият проблем е, че в България климатът се оформя като двусезонен – от юли до януари няма валежи, а от януари до юли е цялото количество валежи на годишна база.

“Това налага нов начин на управление на  горите, на риска, на водата, посочи експертът и попита какво означава въглеродна неутралност.

Той е убеден, че не трябва да намалим всичките си емисии, а само тези, които природата не може да абсорбира.

Георги Стефанов пресметна, че годишното количество, което човечеството произвежда, е 40 гигатона , а това, което природата абсорбира, е между 7 и 11 гигатона.

Как протече кампанията за спасяване на коледните елхи? Защо все повече хора предпочитат елха в саксия?

Тези и други въпроси коментира Георги Стефанов от WWF България във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Е точно ти от WWF няма никакъв начин да управляват адекватно нито горите, нито водите

Още от Икономика и политика
Нови 189 потвърдени случая на коронавирус за последното денонощие