Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Турция е на четвърто място по брой туристи в България за миналата година

Министърът на туризма Николина Ангелкова заедно с турския си колега Нуман Куртулмуш дадоха старт на съвместна работна група в сектора

Турция е на четвърто място по брой туристи в България за миналата година

Снимка: Архив Ройтерс

Турските туристи, които са пътували у нас през миналата година, са нараснали с 12,5 процента, достигайки повече от 636 хиляди. Така Турция се нарежда на четвърто място сред водещите страни за входящ туризъм у нас. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нуман Куртулмуш, министър на културата и туризма на Турция, съобщават от министерството.

Ангелкова е допълнила още, че южната ни съседка е сред основните предпочитани дестинации за пътувания на българи зад граница, които през миналата година нарастват със 7,6 на сто.

Още по темата

Министър Ангелкова е представила пред госта разработваните в момента винено-кулинарни и СПА маршрути и проектите в дигиталната сфера, като сътрудничеството с Viber и създаването на Chat Extension, който дава възможност за директно споделяне на туристически обекти.

Туризмът е ключов сектор и за засилване на регионалното сътрудничество, казва министър Ангелкова. По думите ѝ България работи със своите партньори от Югоизточна Европа и Западните Балкани за създаване на общи продукти в областта на културния, историческия, морски, уелнес, селски, екологичен и религиозен туризъм.

"Важно място сред тях е именно Турция, с която работим заедно и в работната група на ОЧИС по въпросите на туризма", допълва тя.

С днешната среща бе даден символичен старт на дейността на създадената работна група между България и Турция. Целта ѝ е да подготви общи проекти за реклама на турския и българския фолклор, обичаи, кухня и други. С тях страните ще привличат повече туристи, като основен фокус ще са далечни пазари, като Китай, Индия и САЩ.

Планират се и организиране на Дни на България в Турция, както и Дни на Турция в България. Подготвяме маркетингова промоционална кампания за турския пазар, казва още министър Ангелкова. Специални целеви групи ще бъдат не само туроператори и агенции, но и крайни потребители, например семейства с деца. От изключително значение за нас е в България да бъдат провлечени повече турски туристи през зимата, е коментирала още министър Ангелкова.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Гетов: Няма да фалират аптеки заради системата за верификация на лекарства