Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туристическите забележителности и събития влизат в национален регистър

Ще се представя структурирана информация за обекти и събития, които са интересни за туристите

Туристическите забележителности и събития влизат в национален регистър

Снимка: архив Ройтерс

Регистрацията на туристическите забележителности и събития и фестивали в България, която се отлага от години, вече е задействана.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е внесла за обсъждане промени в наредбата за националния туристически регистър, към който ще се създадат допълнителните регистри.

Текстовете, заедно с обосновката им, са публикувани на сайта за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за приключване на дискусиите е 26 октомври, т.е. промените вероятно ще бъдат одобрени и ще влязат в сила до края на тази година. Съгласно заложените срокове, 9 месеца след влизането в сила на постановлението за промени в наредбата двата регистъра трябва да са напълно готови, т.е. това ще се случи най-късно до есента на 2021 г.

Още по темата
Създаването на национални регистри на туристическите забележителности и фестивалите и събитията е заложено в Закона за туризма. Регистрите ще представят структурирана информация за обекти и събития, които са интересни за туристите. Данните включват местоположение, достъпност, работно време, допълнителни услуги, вид туризъм, а за събитията – и време и място на провеждане, организатори, целева група и фокус и т.н.

Вписването на забележителностите и събитията в новите регистри ще се осъществява от собствениците/организаторите. Регламентира се и възможност за вписване на обекти и събития по служебен път, от служители на Министерството на туризма.

Вписването на туристически забележителности и събития ще се осъществява ако те изпълняват критериите за привлекателност съгласно Закона за туризма – да са обществено значими, популярни и известни, да водят до разпознаваемост на България или съответната община като туристическа дестинация, наличие на траен туристически интерес, местоположение на обекта спрямо други туристически маршрути, познавателна стойност.

Обекти и инициативи, които вече не отговарят на тези критерии, ще бъдат заличавани от регистрите.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ЕДВА СЕГА ли? През 2020, вече 2021 г.???? А досега какво сте правили? И с гордост го съобщавате като позитивно намерение.

Още от Икономика и политика
Пускат за движение отсечката от Южната дъга на София от "Тракия" до Герман