Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Търговията на дребно у нас записва нов подем през април

На годишна база оборотите в търговията на дребно растат с над 25%, подкрепени от търговците на текстил, облекло и обувки

Търговията на дребно у нас записва нов подем през април

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Оборотите в търговията на дребно (без продажба на автомобили) продължават да се повишават и през април на месечна и годишна база, след като отбелязаха първи възход през март от месеци насам.

На месечна база оборотите в търговията на дребно растат с 1,3%, а на годишна база - с 25,9 на сто, показват предварителните данни за април на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо година по-рано най-съществено повишение се наблюдава при оборота в търговията на дребно с нехранителните стоки (без автомобилни горива и смазочни материали) – по-съществено с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 188 на сто.

При търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника ръстът е с близо 49%, а при продажбите чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 37%. Оборотите на търговците с битова техника, мебели и други стоки за бита също нарастват- с 34%.

На годишна база е отчетен ръст на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 41%), с нехранителни стоки, без тази с автомобилни горива и смазочни материали (с 40%) и търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6%).

Спрямо предходния месец март ръст на търговските обороти се отчита при продажбите на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 5,7%), с нехранителни стоки (с 4,6%) (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3,3%).

По-значително повишение на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки е отчетено при тази чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5,9%, с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2,4%.

Спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с над 11 на сто.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Владислав Панев: Решенията ще се вземат от кукловод на дивана