Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Търговски вериги: Промените в Закона за защита на конкуренцията ще влошат бизнес средата у нас

Измененията ще ограничат търговски практики между търговци и производители по веригата за доставка на храни, съобщиха от Сдружението за модерна търговия

Търговски вериги: Промените в Закона за защита на конкуренцията ще влошат бизнес средата у нас

Снимка: БГНЕС

Промените в проекта на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) ще затруднят търговията на дребно и ще влошат бизнес средата в България. Това коментират от Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява някои от най-големите търговци на дребно в нашата страна по повод публикуваните за обсъждане на 21 декември 2020 г. предложения.

Още по темата

Основните недостатъци на законопроекта са, че въвежда свръхрегулации и забрани на утвърдени търговски практики, които не са определени като „нелоялни“ от законодателството на ЕС, пише в становището на СМТ.

Според сдружението промените ще предоставят репресивни свръхправомощия на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и ще въведат непропорционално високи глоби за компаниите.

От СМТ са категорични, че в проекта има неясни и противоречиви текстове, които ще затруднят търговията на дребно, като ограничат „нормални и разпространени търговски практики“ и това ще има негативен ефект върху отношенията между търговци и производители по веригата за доставка на храни и селскостопанска продукция.

Допълнителните забрани на търговски практики са подготвени без оценка на въздействието и без ясни и конкретни мотиви, което е в ярък контраст с практиката в останалите държави членки на ЕС, където въвеждане на допълнителни ограничения е предшествано от широка обществена дискусия за необходимостта и ефектите от тях, напомнят от сдружението.

Като некоректни те посочват нови правомощия на КЗК за разследване на нелоялни търговски практики и за пример дават възможността Комисията да разпитва служители на разследвани компании, да ги проверява, да изземва компютри, телефони и документи не само на работното им място, но и в домовете им, като при необходимост ползва съдействие от полицията.

В СМТ са на мнение, че тези способи за събиране на доказателства нарушават неприкосновеността и правата на служителите и семействата им. Те може да имат своето място само при тежки нарушения на конкурентното право, но не и при проверка на отношения между страни по търговски договор. Това създава допълнителна несигурност за бизнес средата в България, смятат в сдружението.

Предложението на СМТ е да се вземе пример от други европейски държави и за нарушения на добрите търговски практики при доставките на храни да следи специализиран орган към Министерството на земеделието, храните и горите.

Недоволството на търговците е и срещу предвидените в законопроекта високи глоби за санкциониране на нелоялни търговски практики в размер до 5% от всички приходи от продажби на предприятието-нарушител за предходната финансова година. В становището на СМТ се напомня, че те не се изискват от директивата на ЕС и са непропорционално високи спрямо нивото на обществена опасност на този тип нарушения.

Според СМТ толкова високи санкции биха били съотносими за тежки нарушения на конкурентното право (картелиране, злоупотреба с монопол), които биха могли да засегнат целия пазар и потребителите, но не и за обикновени търговски отношения между две компании.

Забраната за ексклузивни доставки на храни ще навреди на малките производители, убедени са в сдружението и недоволстват срещу предвидените промени в ЗЗК, в които без каквито и да е мотиви се забраняват ексклузивните доставки на храни и селскостопански продукти.

Авторите на законопроекта не отчитат факта, че договорите, които предвиждат ексклузивитет, може да са полезни за конкуренцията на пазара, като осигуряват канали за дистрибуция и доставка и намаляват разходите за производство. Подобни договори подпомагат по-малки производители да развият производството така че да отговорят на нуждите на пазара, и представляват нормална търговска практика, която сама по себе си не застрашава конкуренцията, се казва още в позицията.

Ако бъде приет в този вид закона, той ще засегне и „собствени марки“ на търговските вериги, пише още в становището на СМТ.

Във връзка с предложените промени в ЗЗК изпълнителният директор на сдружението Йордан Матеев заяви: „Принципната позиция на СМТ е, че България трябва да се придържа стриктно към директивата на ЕС за нелоялните търговски практики, която е плод на дългогодишни проучвания, анализи и съгласувания. Предложените промени в ЗЗК надхвърлят нейния обхват, при това без оценка на въздействието и без диалог със заинтересованите страни, в какъвто ние сме готови да участваме. Според нашия анализ предложените свръхрегулации ще навредят и на търговците, и на производителите, и най-вече на българския потребител.“

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атанас Семов: Представата за нормалност в България не съвпада с тази на Европа