Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Търговските обороти застиват под натиска на инфлацията през март

НСИ регистрира месечен спад в продажбите на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия

Търговските обороти застиват под натиска на инфлацията през март

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Оборотите на търговците на дребно в България се раздвижват слабо през третия месец на годината на фона на рязкото поскъпване на горивата, храните, жилищата и комуналните услуги, но остават под нивата от началото на годината.

Регистрираната динамика в търговските обороти е главно заради ръста при продажбите на компютърна и комуникационна техника, мебели и стоки за бита, става ясно от данните на Националният статистически институт (НСИ). В същото време е регистриран месечен спад в продажбите на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия.

Според календарно изгладените данни на националната статистика през март 2022 г. оборотът в търговията на дребно е с 9,6% над равнището на същия месец на 2021 г.

По предварителни сезонно изгладен данни през март оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 1,6% спрямо предходния месец.

За сравнение, оборотите на търговците в България нараснаха с 11,1% на годишна база през януари и с 6,6% през февруари.

Изменение на оборота спрямо съответния месец на предходната година (Календарно  изгладени)

На годишна база през март се наблюдава увеличение на оборота при всички големи групи - търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 14,1%), с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 13,8%) и с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1,7%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) по-значителен ръст е регистриран при продажбите на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 20,4%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 19,5%.

На месечна база през март се наблюдава увеличение на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - (с 3,5%).

Намаление е отчетено в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,0%) и търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,8%).

По-значително нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки е отчетено при продажбите чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 8,3%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Коалиционните партньори: От септември преходен период за плащания в лева и в евро