Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Успешните стартъпи трябва да са готови за адаптация към пазара

Един основател трябва да е готов за промяна на своята визия за компанията, каза Камен Банковски, инвестиционен мениджър

гледано: 1230   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Размерът на пазара и способностите на екипа са от водещо значение за избора дали една млада компания ще бъде финансирана. Това заяви Камен Банковски, инвестиционен мениджър във „Витоша Венчър Партнърс“, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тази седмица „Витоша Венчър Партнърс“ обяви инвестиции в размер на 5.3 млн. лева за тринадесет фирми, седем от които по акселераторската програма “Vitosha ACCELERATE”. От тях 5,1 млн. лв. са публични средства, като ресурсът е предоставен от Фонда на фондовете по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 г. -2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). 

Още по темата

Сред финансираните компании са „Клауд Тек“, „Грид Метрикс“, „Трейс дъ Тейст“, „Омнио“ и други. 

Компаниите са избрани след множество срещи и анализ на пазари, каза Банковски, така че те да отговарят на мандата да са в ранен етап и да могат да се възползват от експертизата на „Витоша Венчър Партнърс“ за своето развитие.

Разглеждаме възможностите на пазара и целевите потребители, които една компания гони, обясни Банковски.

„Трябва да има достатъчно размер на пазара, за да има пространство за развитие. Друг основен фактор е дали компанията има продукт или решение на конкретен проблем, който да добавя стойност на този пазар“, посочи гостът.

Особено на ранен етап стратегиите на компаниите подлежат на множество промени и за нас е важно да видим, че екипите могат да се адаптират към променящите се условия, каза Банковски.

„Един основател трябва да е готов за промяна на своята визия за компанията“, защото не може предварително да се знае дали потребителите ще са готови да плащат достатъчно, за да може въпросната компания да е финансово рентабилна.   

Виждаме значителен прогрес в четирите компании, подкрепени в предишния рунд на финансиране, съобщи Банковски. Развиват се както екипите, така и географските региони, на които са стъпили.

Повече за Резултати от акселераторската програма “Vitosha ACCELERATE” и пазара на частни инвестиции в България може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
redcretin до: abdul
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Еми с моабети става прибирането, сапунисване и аре :)С 1 изключение само - в БГ всички фондове и фондченца ползват държавни парици :) т.е. директно от празните ви джобченца - да стават още по-празни.
0
 
0
 
2
дядя Вова до: abdul
преди 1 месец
0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Къв пазар бе камене, стартъпите са направени да прибират грантове, не да излизат на някакви си пазари..

Още от Икономика и политика
Кабинетът "Янев" спира строежа на правителствения комплекс в "София тех парк"