IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличава се границата за достъп до семейните помощи за деца

От 1 юли 2016 г. тя ще е 400 лева

13:13 | 28.10.15 г.
Увеличава се границата за достъп до семейните помощи за деца

От 1 юли 2016 г. ще се увеличи с 50 лева границата за достъп до семейните помощи за деца. Сега парите се получават от семейства с доход по-нисък или равен на 350 лева на човек от домакинство. Границата ще стане 400 лева. Така право на подпомагане ще получат повече семейства с деца, съобщава БНР.

От 1 януари влиза в сила и друга поправка, внесена от социалния министър Ивайло Калфин - месечните помощи за дете вече няма да зависят от поредността им в семейството, а от техния брой. Така бедно семейство с едно дете ще получава месечно 37 лева, което е с два лева повече от сегашния размер. Семейство с две деца ще взема 85 лева, колкото и до момента. За три деца общата сума е 130 лева, 140 лева е за семейство с четири деца. С увеличаването броя на децата в семейството помощта ще се увеличава с по 20 лева. Логиката на това предложение все още не е защитена от министър Калфин в публичното пространство.

С оглед приоритета на правителството за по-висок интензитет на подпомагане до трето дете, от следващата година еднократните помощи при раждане на първо, второ и трето дете ще са по-високи в сравнение с помощта за четвърто и всяко следващо, а именно за раждане на първо дете - 250 лева, за второ - 600, за трето – 300, за четвърто и всяко следващо – по 200.

За поредна година майките ще получават по 340 лева обезщетение за гледане на дете през втората година. Самият Калфин е убеден, че увеличаването на тези средства не е добър подход. Той застъпва принципа, че мерките трябва да стимулират майките да се връщат по-скоро на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още