Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Увеличават се изтеглените лекарства от пазара през 2017 г.

Свива се броят клиничните проучвания в България, отчита в доклад Изпълнителната агенция по лекарствата

Увеличават се изтеглените лекарства от пазара през 2017 г.

Снимка: Pixabay

И през 2017 година се запазва тенденцията за прекратяване на разрешенията за употреба на лекарства у нас по настояване на фармацевтичните компании. Това става ясно от доклада на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за 2017 г.

Само през миналата година от пазара са заличени 327 лекарствени продукта, като нито един от тях не е представлявал сериозен риск за общественото здраве нито пък причината е била свързана с лошо качество. За сравнение, броят на изтеглените от уптореба лекарства през 2016 г. е бил 234, през 2015 г. - 331, а през 2014 г. - 620. В същото време продължават да са многобройни случаите на заявки за доставяне на неразрешени медикаменти за употреба, посочват от агенцията. Само за миналата година в ИАЛ такива разрешения са получили 867 продукта. Освен тях агенцията е издала и разрешения за 591 дарения на лекарства и медицински изделия. 

Още по темата

За поредна година лекарственият регулатор отчита и намаляване на броя на клиничните проучвания в България. Тенденцията на спад продължава от две години насам. През 2016 година бяха регистрирани 222 заявления за клинични проучвания при 240 за 2015 г. През 2017 г. обаче компаниите са заявили 212 проучвания. Основните причини за това са силната конкуренция между държавите заради по-ниската себестойност на провеждането на изпитванията, както и сложната съгласувателна процедура между страните в ЕС. Продължава тенденцията за най-голям брой изпитвания в областите на онкологията, неврологията, хематологията и психиатрията.

Още по темата

Що се отнася до паралелния износ ИАЛ отчита издадени 230 справки за 14 държави, като най-много внесени лекарства в България са били изнесени обратно за Германия, Полша и Румъния. В по-малък обем паралелен износ е реализиран към Литва, Латвия, Англия, Холандия, Франция, Италия и др. са били издадените справки за паралелен износ през миналата година. 

През миналата година с наказателни постановления са приключили 48 производства за нарушения на закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), отчитат още от агенцията. Наложените глоби са в размер на 225 000 лв. Обработени са и 50 жалби и сигнали по ЗЛПХМ и 17 по Закона за медицинските изделия. Блокираните и унищожени партиди с лекарства и медицински изделия са 74, посочва се в доклада на ИАЛ.


 

 

По статията работи: автор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска