Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В Аутомотив Клъстер България се готвят да произвеждат респиратори

По подходящо е схемата 60/40 да се промени на 60/70 на фона на 30% повече разходи, съветва Росен Плевнелиев

В Аутомотив Клъстер България се готвят да произвеждат респиратори

Снимка: Bloomberg

Ръководството на автомобилния клъстер у нас установи контакт с други клъстери по света, получихме отворен достъп до технологични чертежи и имаме възможност да произведем големи количества качествени респиратори, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Росен Плевнелиев, член на борда на "Аутомотив Клъстер България" и президент на България от 22 януари 2012 г. до 22 януари 2017 г.

Още по темата

"В целия свят фабриките буквално спряха да работят. Някои изпратиха работниците в платен или неплатен отпуск. Поръчките намаляха. Не ни чака нищо добро, докато не се възстанови икономическата активност", посочи той.

Плевнелиев обясни, че компаниите в бранша ще се възползват от правителствените мерки.

„Проблемът е в липсата на дългосрочен хоризонт. Понякога сме трети в реда от чакащите доставки", каза Плевнелиев и поясни как се координира процесът. "Опитваме се да трансформираме производството и у нас по подобие на Tesla. И в България може да произвеждаме респиратори“, посочи той.

Той очаква, че българската икономика няма да слезе бързо надолу бързо, нито, че „бързо ще се възстановим“.

„По-скоро известно време ще постоим на дъното", прогнозира Плевнелиев. "Най-малко три месеца ще са нужни за възстановяване от кризата, а в цялата си фаза тази криза ще трае поне три години", уточни той.

Още по темата

Плевнелиев напомни, че в сектора са привлечени стратегически инвестиции.

По темата за схемата 60/40 Росен Плевнелиев уточни, че подходящата според него схема е 60/70 на фона на 30% повече разходи.

"Изкуствен и естествен имунитет означават поне още година и половина да стоим в социална изолация, което е невъзможно, затова ще тръгнем към третия изход от ситуацията, и това е промяна в социално-икономическия модел - България на две скорости, което представлява България на рисковата и България на активната група", допълни той и за пример от мерките форсмажор даде за пример Унгария, където всички главници и лихви по кредити се отлагат с едно тримесечие.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България може да получи достъп до 12,3 млрд. евро по Плана на ЕК