Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В. Николов: Бъдещето на новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" е под въпрос

Не са спазени няколко изисквания от Закона за енергетиката, посочи бившият шеф на електроцентралата

Бъдещето на новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" е под въпрос, след като вчера електроцентралата публикува акционерното споразумение с Westinghouse, в което се посочва, че то ще влезе в сила след одобрение от следващото правителство. Това заяви за Bulgaria On Air бившият шеф на електроцентралата Валентин Николов.

По негови думи не са спазени няколко изисквания от Закона за енергетиката и от Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Документът е непълен, тъй като клаузи в него се пазят в тайна по настояване на американската компания. Споразумението бе подписано на 1 август тази година. 

"В Закона на енергетиката и от Закона за безопасно използване на ядрената енергия ясно са посочени стъпките, по които изграждането трябва да върви. Имаше ведомствена комисия от всички министерства, която беше направила пътна карта на начина на изграждане на седми блок. Имаше и НС, което казва, че е препоръчано от правителството да направим международен търг с технологиите лека вода под налягане и този международен търг да посочи изпълнителя на този проект", коментира Николов.

В момента се заобикалят тези закони, категоричен бе той. По негови думи все още не е ясна цената на проекта и какво точно влиза в нея. Не е намерен и инвеститор, който да отговаря за проекта, допълни експертът.

Според него именно заради това проектът може да пропадне. 

Повече по темата – във видео материала!

гледано: 4725   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работи: Димитър Вучев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
kalendar до: STRAHO
преди 6 години
хайде бе:) Тошо от 55та до 70та го е направил-от една държава без кадри в която се е оряло с волове се ставаме производител на трактори. В Южна Корея и Япония са им трябвали по десетина години и на тях. Освен това какво значи не сме като Германия? Не сме, но и те не са като нас. Ако смяташ, че те нямат проблеми, често по-големи от нашите-лъжеш се. Давам пример-пазарите. Къде ще си пласират продукцията? Ние нямаме този проблем-земеделие, IT, фармация и туризъм-това са ни големите двигатели. Е-там сме с подсигурен пазар.
А иначе-давах вече примера с магистралите-ако не ти трябва ток, защо са ти магистрали? Скоро пари за бензин няма да има народа, но магистрали ще строим? Ако чакаш бизнеса да създаде фабрики при лоши условия-няма да се случи. Направи добри условия и ще повишиш тези шансове. Сиреч-дай евтин ток.
1
 
0
 
7
STRAHO до: kalendar
преди 6 години
Няма лошо да сме и като Германия , но не сме. Дори да започне рязка промяна към индустриализация, тези 10 -15 години споменати от теб, са крайно недостатъчни, дори за достигане обемите на промишлено производство по Татово време. Да не говорим, че за това време населението ще е с поне още милион ако не и повече надолу. Измират хората или БЯГАТ през глава като от чума! Просто ще е невъзможно да имаме индустрията която имахме. Хората ги няма!! Оптимистичния вариант е, да сме се ориентирали към производства с висока добавена стойност, но те пък няма да са така енергоемки. И домакинствата ще потребяват по малко, най малкото защото бройката им ще е по малка. :)
1
 
0
 
6
kalendar до: STRAHO
преди 6 години
цъкнах ти +, но по-скоро не съм съгласен-така както ги правят тия проекти изглежда точно така(от там и +), но по принцип няма лошо да имаме евтин ток, стига да се направи както трябва. И точно в това "както трябва" е заровено кучето. Не е зле да имаме и ядрени мощности и Южен поток, стига да са направени както трябва. За мен това значи-без да ни коства санкции от ЕС(което не знам как ще стане) да се пусне ЮП на цена, която е нормална(абсолютно без подкупи и в Германия не може да стане-за справка-Шльодер, но да има някакво приличие в зиманията) и ядрени мощности със същите две условия(основно цената). На кого ще продаваме ток? Ами на нашата си промишленост-можете да сте сигурни, че в следващите 10-15 год. ще почнат да се строят цехове и фабрики и тук. Просто щото ще е такава политиката на ЕС.
0
 
4
 
5
STRAHO до: Pitashtia
преди 6 години
Тук изобщо не иде реч за някакви сериозни анализи дали имаме нужда или не! Хората в далаверата ИМАТ НУЖДА, голяма нужда от пари! Искат милиардери да стават а подобни големи по мащаби проекти предоставят възможност да яко и безнаказано крадене! Толкова е простичко и прозаично! Това беше целта им да вземат властта. Инициативни "Българи"! :)))
1
 
2
 
4
kalendar до: Pitashtia
преди 6 години
моите уважения, но не съм съгласен-така погледнато ние и от пътища нямаме нужда, щото скоро населението няма да може да си позволи бензина за колите.

Още от Икономика и политика
Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група