IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Важно е България да влезе в Шенген, макар и само по въздух, смята Кунева

Чуват се гласове страната да бъде използвана като буферна зона за бежанците, допълва тя

14:21 | 19.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Важно е България да влезе в Шенген, макар и само по въздух, смята Кунева

Важно е България да влезе в Шенгенското пространство, макар и само по въздух, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева пред журналисти в Добрич.

Според нея е безпрецедентно всичко, което се случва с бежанците, но навлизането на страната в Шенген е по-скоро решение, не толкова проблем.

Кунева заяви, че е много разочарована от това, че в момента няма смелост България и Румъния да бъдат приети в Шенген, тъй като този ход би дал допълнителна сила на Шенген.

Чуват се гласове от отделни страни България да бъде използвана като буферна зона и в нея да се правят регистрационни центрове за бежанците, твърди вицепремиерът, но е категорична, че това няма да бъде прието.

Поне на този етап не виждам никакво колебание у колегите си, каза още Кунева.

Според нея, ако България е в Шенген, този въпрос не би бил поставян изобщо. Ето защо е важно тя да влезе в Шенгенското пространство, било то и само по въздух.

Всеки, който е на европейска територия, в това число и на българска, трябва да спазва правилата, отнасящи се до всички граждани, обясни Кунева. Тя обобщи, че в момента са необходими повече общи решения. Вицепремиерът смята, че няма никакво съмнение в нуждата от европейски доверителен фонд, който да финансира, например, страните в Африка, така че проблемите там да бъдат решавани.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Тая трябва да се съди за държавна измяна!И никой не иска Шенген точно сега!Та, кой всъщност го иска? На Кунева шефовете!?Ей, нагла простакела! Нагла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
petsto
преди 8 години
Ако за някого е много важно ТОЧНО СЕГА да влезем в Шенген това със сигурност са властимащите, за да си закачат заслугата...И се напъват точно сега, когато Шенген се тресе и членките му въвеждат граничен контрол.Та в този момент да си отвориш границите към Гърция си е живо малоумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
"....смята Кунева "Хуцпа: специална еврейска дума за наглост и безочие извън всякакви човешки представи !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още