Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАС отмени здравната карта на Москов

Националната здравна карта бе атакувана в съда от Центъра за защита на правата в здравеопазването и от Сдружението на частните болници в България

ВАС отмени здравната карта на Москов

Снимка: Pixabay

Върховният административен съд отмени Националната здравна карта, съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Решение № 202 от 24 март 2016 г. на Министерския съвет за утвърждаване на Национална здравна карта на Република България е обявено за нищожно. Делото е образувано по жалба на Националното сдружение на частните болници и ЦЗПЗ. Ответници по него са Министерският съвет и Министерството на здравеопазването.

Тричленният състав на ВАС е единодушен, че решението на Министерски съвет е нормативен акт и поради това, че същият не е обнародван в Държавен вестник, се отменя като нищожен. Съдът споделя и останалите аргументи на жалбоподателите, без да ги анализира и да излага допълнителна обосновка, заради наличието на нищожност. 

Задължителният характер на Националната здравна карта засяга не само интересите на лечебните заведения, но също така интересите на отделните лекари, медицински специалисти и всички здравноосигурени лица, уточняват от ЦЗПЗ.

Националната здравна карта има многократно действие, защото с нея всяка година се определя на кои болници ще бъде дадено съгласуване за инвестиционно намерение, кои от съществуващите ще могат да сключат договор с НЗОК и за кои дейности. 

Още по темата

Отмяната на Националната здравна карта, заедно с отменената Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК сключва договори, приета с Постановление на МС през март 2016 г. премахват две от най-съществените пречки за развитието на Българското здравеопазване, повишаване на качеството на медицинските услуги и подобряване на достъпа до тях, твърдят от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Припомняме, че в документа беше посочено, че за гарантиране на достъпа на населението до медицински услуги в първична медицинска помощ са необходими най-малко 4886 общопрактикуващи лекари, което надвишава настоящия им брой. При анализа и планирането е използван евростандартът - 1 личен лекар на 1500 души население, което определя недостиг от над 470 лични лекари. 

От организацията са на мнение, че съдържанието на документа навявало спомени за тоталитарната комунистическа държава и поставяло лекарите и пациентите в тотална зависимост от министъра на здравеопазването и неговите прищявки. То блокирало и развитието на здравната мрежа, и инвестициите в лечебните заведения.

„Самото Министерство на здравеопазването нарушаваше разпоредбите си, какъвто например беше случаят с инвазивната кардиология на държавната болница в Русе, официално открита преди няколко дни. С отмяната на Националната здравна карта се премахва противоречието между броя легла в разрешението за дейност и броя легла по договор с НЗОК, като по този начин отпада и лимитът върху медицинската дейност“, уточняват от ЦЗПЗ.

Новият екип на здравното министерство може да реши дали да обжалва решението на ВАС пред петчленен състав или да обнародва спорния текст в Държавен вестник. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 1 година
С такива решения на съда Националната здравна карта и и личната електронна здравна карта остават мираж и вероятно ще бъдат готови след 10 години И без това здравеопазването не е цветущо в момента И защо М С не е ппубликувал постановлението в Д В Въпрос с много неизвестни

Още от Икономика и политика
Малките български общини в 6 графики