Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАС връща за ново разглеждане делото за лиценза на „Еврофутбол“

С това НАП, която представлява държавата, отново има възможност да се опита да спечели делото срещу хазартния оператор

ВАС връща за ново разглеждане делото за лиценза на „Еврофутбол“

Снимка: Pixabay

С решение на Върховния административен съд (ВАС) от 27 април Национална агенция по приходите (НАП) отново има възможност да спечели делото за лиценза на „Еврофутбол“, става ясно от съобщение на сайта на ВАС.

Съдът отмени решение на столичният административен съд (АССГ), с което отхвърли отнемането на лиценза на „Еврофутбол“. 

Още по темата

Съставът на ВАС критикува първата инстанция, като посочва, че АССГ е "постановил решение без да са изяснени релевантните факти и обстоятелства и без да са обсъдени становищата на страните в тяхната цялост".

Investor.bg припомня, че на 8 март 2021 г. съдът потвърди, че „Еврофутбол“ дължи на държавата 261 млн. лв. такси и 67,7 млн. лв. лихви, тъй като за срок от пет години дружеството е внесло значително по-малко от дължимото по закон. Съдът установи, че законът не е прилаган коректно не само от хазартния оператор, но и от Министерството на финансите, което е допринесло за щетата върху бюджета. В периода от 1 януари 2014 г. до края на 2019 г. трима финансови министри са били отговорни за несъбраните такси – Петър Чобанов, Румен Порожанов и Владислав Горанов.

В своето решение от 8 март 2021 г. АССГ остро критикува действията на Министерството на финансите, които са довели до неплащането на такси върху хазартни игри за стотици милиони лева,. В същото време съдия Антоанета Аргирова признава акта на вече закритата Държавна комисия по хазарта, с който се начисляват неплатени такси за близо 300 млн. лв. от игрите на "Еврофутбол" .

В същото време съдът не признава 30 млн. лв. от претендираната от НАП сума, защото става дума за такси от изтекъл по давност период - между 1 февруари 2014 г. и 30 ноември 2014 г.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България ще получи 11 млрд. евро до 2027 г. по политиката на сближаване с ЕС