Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Васил Велев: Реформите трябва да станат приоритет на властта

Хубавото е, че няма да се промени данъчният модел и посоката на движение на страната, коментира председателят на управителния съвет на АИКБ

гледано: 3315   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Има нова ситуация и политическите сили трябва да проявят мъдрост, за да ускорим реформите. Важна е стабилността, за да ги има. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

„Всяко едно представително гласуване като това, на което станахме свидетели, винаги означава промяна. Как ще се приоритизира и подреди във времето тази промяна предстои да видим, но това, което няма да се промени и е хубаво, че няма да се промени, е данъчният модел и посоката на движение на страната“, смята той.

Велев отбеляза, че в предизборните програми на всички политически сили без "Има такъв народ" не присъства нещо, което да е радикално притеснително по отношение на данъчната система или приоритетите на страната като ОИСР, еврозоната или Шенген.

Още по темата

Той потвърди, че в това отношение по-голямата част от тези партии, които влизат в парламента, изповядват едни и същи ценности.

„Не съществува риск да се забави пътят към еврозоната. Риск съществува от забавяне на реформите най-вече в здравеопазването, енергетиката, антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса и законодателните промени, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост, за който миналият парламент не постигна консенсус, а срокът за внасянето му в Европейската комисия 30 април", предупреди представителят на работодателската организация.

Васил Велев напомни, че оперативните програми, които ще „действат девет години оттук насетне“, са на финалната си фаза на доработване.

По думите на председателя на управителния съвет на АИКБ бизнесът трябва да очаква от новия кабинет ускоряване на икономическия растеж; насърчаване на инвестициите чрез подобряване на правната среда и качеството на законодателството, сигурност на собствеността и стимулиране на предприемачеството.

„Необходима е промяна във всички тези сфери, ако искаме да имаме догонващо развитие - да ускорим икономическия растеж така, че да намалим изоставането си от останалата част от групата на бившите социалистически страни, които се отдалечават от нас", препоръча Васил Велев.

Колко голям е рискът политическите партии да не се договорят за съставяне на ново правителство? Каква позиция ще защитава АИКБ в предстояща среща с политическите сили?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ДАЕУ: Общините подценяват изискванията за киберсигурност