IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вежди Рашидов разпореди проверка заради изгорелите тютюневи складове в Пловдив

Пожарът, при който изгоряха четири сгради, е потушен

10:45 | 21.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив, съобщават от пресцентъра на Министерство на културата. 

Трите тютюневи склада, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. И трите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 година.

Районната прокуратура в Пловдив вече се самосезира и ще започне разследване за произшествието.   

Днес Цвятко Дешев - говорител на пожарната, съобщи, че пожарът в бившите тютюневи складове в Пловдив, при който изгоряха четири сгради, е потушен, съобщи БТА. Огнената стихия беше овладяна снощи и напълно потушена час след полунощ. 

Пожарът, започнал от покривната конструкция на сградата, намираща се между улиците "Екзарх Йосиф" и "Иван Вазов", бързо се разпространи и обхвана общо четири постройки. През нощта огънят се е прехвърлил върху четвъртата сграда на съседната улица "Г.М. Димитров" и само на 12 метра от изпепелените преди това три тютюневи склада. Изгорели са покривните конструкции и етажите на сградите, останали са само фасадите им.

По думите на Цвятко Дешев такъв огромен пожар не е имало в Пловдив от времето, когато изгоря завод "Ален мак". 

Повече от 30 пожарникари с девет противопожарни коли участваха в гасенето на складовете до късно през нощта. Огнеборци останаха на мястото да дежурят за евентуално ново разпространение на огъня и възникване на спорадични огнища. И в момента там са три екипа.

Над девет часа продължи работата на огнеборците. Спасени от огъня са спортен център, както и още един склад, пълен с бали тютюн, уточни Дешев. Разследва се причината за пожара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Някой хубав ден, вероятно съботен, Пловдив също ще изгори в стихиен пожар. Защото мутрагените са решили да го застроят отново. С молове, казина, офисни сгради и хотели на кубик. От ТИЯ може да се очаква ВСИЧКО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още