IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виното ще е с добро качество въпреки нетипичното лято, смята експерт

Инвестициите, направени в последните години, повишават качеството на виното, коментира Катя Йончева

17:52 | 16.08.18 г.
Виното ще е с добро качество въпреки нетипичното лято, смята експерт

Не особено типично лято имахме, а освен влагата, която винаги пречи на лозята, и градушките повлияха на реколтата от грозде. Това каза Катя Йончева, издател на българския "Каталог за вино" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя не очаква сериозна промяна в цената на виното от тази реколта, тъй като тя се определя от световния пазар, но прогнозира вината да са с добро качество.

"От седмица започна беритбата на някои бели сортове грозде. Едва през ноември можем да коментираме реколтата. На този етап времето е по-добро, но имаше едно голямо наливане на лозята, които достигат захарност. Не е ясно какъв ще е ароматният профил на гроздето, който е важен за качеството на виното. Голяма част от реколтата още е на полето, не е събрана", посочи експертът.

Тя коментира оплакванията на лозарите в Централна България от времето и от нападението на птици, като изрази мнение, че вероятно това е свързано с климатичните промени, които са променили навиците на птиците, да нападат недобре узряло грозде, което не е в техните навици.

"От 2013 година, която беше една прекрасна година, си говорим за спад в количеството събрано грозде, но мисля, че в същото време качеството се подобрява – лозето е най-важната част, но производството и инвестициите, направени в последните години в технологии и техника, повишават качеството на виното", коментира Катя Йончева.

Всяка година има повишаване на вината с пет звезди, дори миналата година имахме две розета, като не е типично розето да бъде сред изключителните вина, но и това вече се постига, посочи тя.

Каква ще бъде цената на виното в нашата страна и в чужбина? Как да предлагаме българско вино на световния пазар?

Повече по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още