Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Владимир Иванов: Covid-19 нямаше роля в ценообразуването на плодове и зеленчуци

Цената на лимоните падна, на бананите не се променя, зърнените култури са достатъчно, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Владимир Иванов: Covid-19 нямаше роля в ценообразуването на плодове и зеленчуци

Снимка: Pixabay

При основните хранителни продукти в България цените са стабилни от февруари насам. За това информира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Още по темата

Той посочи, че при плодовете и зеленчуците Covid-19 e нямал почти никаква роля в ценообразуването, а при климата се наблюдава неблагоприятен край на месец май и целия юни. 

„Към момента цената на лимоните е по-ниска. В продължение на три месеца се поддържаше цена  от 3,45 до 3,50 лева на килограм. В момента имаме цена от 2,75 лева на значително по-скъпия лимон, който се доставя от Южна Америка“, посочи Иванов.

Той поясни, че сега ядем по-висококачествен лимон на по-ниска цена. „Истерията около яденето на лимони премина, търсенето е по-малко и в момента сме в една много добра равновесна цена за лимоните по това време на годината", каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той уточни, че единствената стока, която не реагира на влиянието на пандемията, е бананът. „Тази стока се задържа на нива от около два лева в продължение на пет месеца. Това е най-стабилно стоящата стока", заяви Иванов.

Според него при джинджифила са се наблюдавали драстични поскъпвания, тъй като е бил определян като лек срещу коронавируса.

По думите на Владимир Иванов оризът е една от стоките, при които има достатъчно производство и добро предлагане, но основните производители в световен мащаб имат сериозни проблеми с логистиката заради мерките за ограничение на заразата. „Това е една от стоките, след лимоните, които претърпяха катаклизъм по време на острата фаза на епидемията. Бележат поскъпване, но не защото липсва производство, а защото е много трудна логистиката. Няма иначе икономически предпоставки, които да повишават цената им”, смята председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 

Иванов каза още, че в момента Организацията по прехрана и земеделие към ООН отчита покачване на индекса на захарта. Той обясни, че това е вследствие на епидемията и е във връзка с производството на големи количества спирт от страна на най-големия производител - Бразилия.

„По отношение на олиото - ние сме страна свръхпроизводител. Пазарът е зареден със зърнени култури. Няма как да има проблеми по отношение хляба, брашното, олиото”, потвърди експертът. 

По думите му единственият проблем, който имаме, е с по-ниската цена на свинското месо.

„Това е добре за потребителите, но не и за производителите. Доста средства се инвестираха в свинепроизводството”, напомни Иванов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да видите тук

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 януари