IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влезе в сила по-строгият контрол върху държавните дружества

Новите правила за публичност и прозрачност засягат продажбата на активи

18:12 | 08.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От днес е в сила по-строгият контрол върху държавните дружества, след като бяха обнародвани промените в Правилника за реда за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Те бяха предложени от служебния министър на икономиката Теодор Седларски.

Промените са свързани основно с възможностите за продажба на активи и разширяват правата на държавата не само върху компаниите, които притежава, но и върху техните дъщерни дружества, пише в съобщението на Министерството на икономиката.

Промените засягат общо 136 еднолични държавни компании и 63 техни дъщерни дружества.

Правилата предвиждат едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала, както и дъщерните им, при обявяване на търг или конкурс по реда на правилника да ги оповестяват и на сайта на Министерството на икономиката.

До момента задължение за публикуване на обявите в един централен ежедневник имаха само компаниите, които са на пряко подчинение на съответните министерства.

С измененията задължение за публикуване имат и дъщерните им компании, като обявите от всички ще бъдат разгласявани както в един централен ежедневник, така и на интернет страницата на Министерството на икономиката.

По този начин се създава единен източник, от който потенциалните купувачи могат да черпят информация за предстоящи разпоредителни сделки с активи от едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала и дружествата, които те контролират, аргументират се от икономическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още