Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Водна криза за Южното Черноморие може да бъде избегната, твърдят от МОСВ

Осигурено е финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ с водоснабдителната система на Бургас

Водна криза за Южното Черноморие може да бъде избегната, твърдят от МОСВ

Снимка: БГНЕС

Няма да има водна криза за Южното Черноморие, ако до февруари изградим необходимите съоръжения и резервираме водни количества в язовир „Камчия“. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров след работно съвещание в бургаската областна управа днес.

В срещата участваха кметовете на Бургас и Варна Димитър Николов и Иван Портних, управителят на „ВиК“-Бургас инж. Ганчо Тенев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщават от МОСВ.

През бюджета на „Българския ВиК холдинг“ ЕАД е осигурено финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдителната система на Бургас, стана ясно след края на извънредната среща относно водната криза в Бургас.

В момента се работи по проект, който да осигури питейна вода от другите два водоизточника в района - Ахелой и Порой. Очаква се този проект да приключи до февруари.

"Целта е максимално бързо да направим връзките между Порой и Ахелой, да резервираме съответните количества и догодина никой да не разбере в бургаския регион, че сме имали проблеми с три години безводие и климатични проблеми", каза министърът на екологията Емил Димитров.

От своя страна Николай Нанков уточни, че с изпълнението на проекта ще се осигури алтернатива за водоснабдяването в дългосрочна перспектива, а не само за 2021 г. и напомни, че през 10-15 години има периоди на цикличност със засушаване, като например към октомври 2007 г. водните количества в язовир „Камчия” са били сходни с настоящите.

Още по темата

Нанков обясни още, че за Варна захранване ще бъде осигурено чрез превключване към деривация „Китка“. За да се намалят загубите на вода по нея, тръбата ще бъде подменена с европейския проект, финансиран по ОПОС, бенефициент по който е ВиК-Варна.

Той бе категоричен ,че няма да има повишаване на цената на водата заради помпажното добиване на ресурса. Според него вече има подписани договори и обществена поръчка.

„Дали сме срок на „ВиК“-Бургас до 20 февруари да е изградена системата. Имат указания как да ремонтират стена, кула, водосборни съоръжения. Искаме да е най-хубавото, и след 50 години като минеш там, тези тръби да са добри, модулите да са нагласени на нова и чиста площадка. Нямаме друг вариант освен язовирите „Порой“ и „Ахелой“, постигнахме съгласие по всички въпроси“, каза още Емил Димитров, цитиран в прессъобщение от МОСВ. Според него с изграждането на съоръженията и резервираните количества от „Камчия“ спокойно ще може да се издържи до 11 месеца, дори да няма дъждове.

По отношение на водоснабдяването в страната министърът посочи, че тази година е осигурена вода на всички отрасли с някои ограничения, догодина целта е да се осигури на 100% водата за земеделските производители и да няма водна криза за тях. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравното министерство очаква 4,4 млн. дози от COVID ваксините до края на 2021 г