Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Все повече българи теглят заем за ваканция

Това, както и покупката на по-скъпи автомобили, е знак за повишаването на жизнения стандарт на хората, посочват от БНП Париба Лични Финанси

Все повече българи теглят заем за ваканция

Изпълнителният директор на БНП Париба Лични Финанси, България Бруно Льору и заместник - изпълнителният директор Нели Недялкова.  Снимка: БНП Париба Лични Финанси

Няма промяна в първите три най-търсени потребителски заеми – за ремонт на дома, обединяване на кредити и покупка на употребяван автомобил, в предпочитанията на българите. В топ 10 обаче на седмо място се появяват заемите за ваканция.

Това показва най-новото проучване на БНП Париба Лични Финанси България какви потребителски кредити взема българинът за периода от май до октомври.

Според анализа на експертите хората кандидатстват повече за заеми за ваканция, отколкото за плащане на сметки. Това, както и покупката на по-скъпи коли, е индикатор, че жизненият стандарт на българите се повишава и постепенно се доближава до европейските държави, смята финансовата институция.

„Увеличават се молбите за финансиране на големи проекти, които подкрепят повишаването на жизнения стандарт на хората. Това е положителна новина не само за сектора на потребителското кредитиране, но и за българската икономика като цяло“, посочва изпълнителният директор на БНП Париба Лични Финанси България Бруно Льору.

Още по темата

От БНП Париба Лични Финанси констатират, че в периода от май до октомври средната сума на молбите за ремонт на дома, обединяване на кредити и покупка на употребяван автомобил нарастват с 9% до близо 80% от всички.

Сред потребителските заеми, класирани в топ 10 на проектите за финансиране, попадат исканията за пари в брой, покупка на обзавеждане, лечение, ремонт на дома, семейни тържества и образование.

         Топ 10 на проектите, финансирани с потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси, България


Средната сума на молбите за ремонт на дома нараства с 8% – от 5 168 лева в периода ноември 2016 г. до април 2017 г. до 5 567 лева през последните шест месеца, дават пример от компанията.

При кредитите за обединяване на задължения се наблюдава ръст от 10%, като от май до октомври средният размер на финансиране е 7 121 лева, докато през предишните шест месеца клиентите са кандидатствали средно за 6 480 лева.

Същата тенденция се наблюдава и при потребителските кредити за покупка на употребяван автомобил. През последните шест месеца средният размер на молбите достига 6 071 лева при 9% ръст  в сравнение с периода ноември 2016 г. – април 2017 г. , когато средната сума достига 5 567 лева.

                                   

Данните на БНП Париба Лични Финанси показват, че мъжете и жените са почти еднакво активни при кандидатстването за потребителски кредит – 51,4% срещу 48,6%. Господата най-често кандидатстват за заеми за покупка на употребяван автомобил (69% от молбите за финансиране на коли).

Близо 64% от молбите за кредит с декларирана цел образование са подадени от дами, а над 63% от жените са посочилите като причина за кандидатстването за кредит медицинско лечение.

Обзорът „Потребителският кредит на българина“ показва, че във възрастта между 20 и 39 години мъжете кандидатстват по-често за потребителски кредити. Те са подали близо 57% от молбите.

Във възрастта между 40 и 49 години се наблюдава относително равенство между кандидатстващите мъже и жени.

След възрастта от 50 години близо 57% от молбите за потребителски кредити се подават от жени.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ал. Манолев: В област Кюстендил се реализират проекти за над 35 млн. лв.