Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Външни експерти са оценявали исканията за помощ от турагентите

В момента се отстраняват нередности в подадените заявления за помощ, коментира пред Народното събрание министърът на туризма

Външни експерти са оценявали исканията за помощ от турагентите

Снимка: Investor.bg

Външни експерти са наети за оценка на подадените заявления за подкрепа на туроператори и агенти във връзка с кризата в сектора, свързана с пандемията от коронавируса, съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова.

Още по темата
Тя посочи, че по тази схема ще бъдат разпределени 10 млн. лева, а получените заявления за подкрепа са 840. Заради големия интерес Министерството е наело външни оценители, на които е платено по 83 лева за проектно предложение.

Според сметките на депутата Христо Проданов (БСП) за целта са похарчени около 85 хил. лева. Според него представителите на туристическия бранш не са получили още средства по тази схема за подкрепа. Той попита нужно ли е било наемането на външни оценители и не е ли било възможно средствата да бъдат отпуснати на бранша и те да ги разпределят.

Отпускането на средства по схемата става по всички правила за разпределение на европейските фондове, посочи вицепремиерът. Тя посочи, че от 24 ноември е започнала процедура по уведомяване на заявителите на подкрепа, които имат нередности в документите. Изпратени са писма до 450 заявители.

Комисията, която оценява проектните предложения, не е отстранявала кандидати за липса на документи, които са публични в Търговския регистър. Те са изискани по служебен път, заяви още министърът.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравното министерство очаква 4,4 млн. дози от COVID ваксините до края на 2021 г