Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За първото тримесечие АДФИ е хвнала 463 нарушения

Броят на проверките се увеличава, а хванатите измами намаляват, става ясно от отчета на финансовата инспекция

За първото тримесечие АДФИ е хвнала 463 нарушения

Снимка: Pixabay

През първото тримесечие на 2020 г. финансовите инспектори на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са установили 463 закононарушения. Това съобщиха от ведомството.

Констатира се намаление на броя нарушения в сравнение с предходния отчетен период, което, отнесено към по-големия брой извършени финансови инспекции, проверки на договори и обществени поръчки, показва, че се повишава законосъобразността на действията, свързани с разходване на публични средства, и че има по-добра финансова дисциплина. Аналогична е и тенденцията по отношение на индикаторите за измама, идентифицирани по време на финансовите инспекции.  През първото тримесечие на 2020 г. са установени десет „индикатора за измама“ по смисъла на § 1, т. 9 от Допълнителните разпоредби на Закона за държавната финансова инспекция, а установените през предходното тримесечие са 36. 

Още по темата

За първите три месеца от годината са извършени 127 проверки. Броят на инспекциите е нараснал с около 30% в сравнение с приключените през последните три месеца на 2019 г.

За периода януари-март са инспектирани 352 обществени поръчки на обща стойност 765,3 млн. лв., което е с около 50% повече от общата стойност на тези през предходния отчетен период. От септември до декември 2019 г. са проверени 278 обществени поръчки, които са в размер на 331,4 млн. лв. Инспектирани са и 2094 договора на обща стойност 546 млн. лв. По този показател АДФИ също отбелязва ръст в сравнение с предходното тримесечие, когато са проверени 1059 договора на стойност 161 млн. лв. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Сачева: Няма заявки за сезонни работници от България за ЕС