Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За седем месеца двустранният стокообмен с Куба се е увеличил със 131%

Интересът на кубинците е към български спортни стоки и велосипеди, посочи зам.- икономическият министър Лилия Иванова

За седем месеца двустранният стокообмен с Куба се е увеличил със 131%

Лилия Иванова, заместник-министърт на икономиката, и Нунес Мордоче, заместник-министър на външната търговия и чуждестранните инвестиции на Куба. Снимка: Министерството на икономиката

През първите седем месеца на тази година двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава със 131% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 4,052 млн. долара.

За това информира заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова при срещата си с Нунес Мордоче, заместник-министър на външната търговия и чуждестранните инвестиции на Куба.

По думите ѝ съществуват възможности за разширяване на българския износ за Куба, реализиране на инвестиции, както и участие на български инженерингови компании и специалисти в различни проекти в кубинската страна.

Лилия Иванова отчете, че българският износ за Куба се увеличава с 254,9% спрямо периода януари-юли миналата година, като стойността му е 2,899 млн. долара. Вносът от Куба също бележи ръст от 23% до 1,153 млн. долара.

Икономическият заместник-министър поясни, че независимо от постигнатото до момента, следва да се търсят по-ефективни механизми за разширяване на двустранната търговия и за постигане на по-осезаем напредък в активизирането на търговско-икономическите отношения.

„Налице са редица перспективни сектори за реализиране на български инвестиции в Куба и установяване на сътрудничество с кубински компании в области като фармацевтиката и биотехнологиите, хранително-вкусова промишленост, производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, козметика и туризъм“, подчерта тя.

По време на срещата стана ясно, че съществува значителна възможност за диверсификация на българския износ като кубинската страна прояви интерес за внос от България на спортни стоки и велосипеди.

Ще се проведе бизнес форум между българските производители и кубинските вносни обединения в сектори от взаимен интерес, стана ясно от срещата, предаде пресцентърът на икономическото министерство. Ще се търси начин за улесняване на процедурата за създаване на българо-кубински смесени фирми.

Лилия Иванова е на посещение в Куба, начело на бизнес делегация. Българските фирмите ще вземат участие в едно от най-важните търговски събития в Латинска Америка и Карибския басейн „FIHAV 2018“.

„Отдаваме голямо значение на участието в Международния панаир „FIHAV2018”, което дава възможност родните производители да представят свои продукти пред потенциални кубински партньори“, подчерта зам.-икономическият министър и каза, че в делегацията са включени представители на утвърдени компании, които могат да предложат продукти и услуги от секторите металургия, козметика, строителство и туризъм.

Международния панаир „FIHAV2018” се организира всяка година от 1983 г. насам и е най-важното търговско изложение в Куба и Карибския басейн, както и едно от най-представителните в Латинска Америка.

На 36-то издание на Международния панаир в Хавана традиционно са представени страните членки от Организацията на държавите от Латинска Америка и Карибския басейн и едни от най-големите търговски партньори на Куба: Венецуела, Китай, Русия и Испания. Тази година участие взеха над три хиляди компании от 65 държави на площ от 24 хил. кв. м. Страната беше посетена и от 20 официални делегации.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Започва изплащане на неразплатени строителни дейности към фирми