IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За ускоряване на кампанията по изкупване на тютюна призова Местан

Ниските цени на продукцията и закъснялата кампания изкараха производителите на протест, обясни лидерът на ДПС

13:16 | 12.12.14 г.
За ускоряване на кампанията по изкупване на тютюна призова Местан

В деня на поредния протест на тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско лидерът на ДПС Лютви Местан призова депутатите да положат надпартийни усилия и да намерят начин за решаване на проблемите в отрасъла, защото те засягат десетки хиляди български граждани. БСП също подкрепи тютюнопроизводителите и призова за законови промени в сектора.

Местан алармира, че тази година изкупната кампания закъснява и това е особено опасно, защото има неблагоприятни метеорологични условия.  Тютюнът мухлясва в битови условия и скоро може да стане непродаваем и да обрече десетки хиляди български граждани на глад, заяви той.

Местан предложи незабавно министърът на земеделието и министърът на финансите да проведат среща с търговците и с асоциациите на тютюнопроизводителите, за да се договори график за ускоряването на кампанията по изкупването на тютюна и да се постигне съгласие за цените.

Според него доказателството, че протестът не е политически, е фактът, че при предишното правителство също имаше прояви на недоволство на производителите срещу ниските цени.

„Това, че кампанията закъсня, е едната страна на въпроса. По-притеснително е, че средните изкупни цени са възмутително ниски. Очертава се изкупна цена от 4 лева на килограм, а максималното количество, което може да произведе едно семейство, е до един тон. Това са 4 000 лева, от тях 2400 лева са разходите за производство и остават 1600 лева приход за едно семейство. С тези пари дори само едни член на семейството да е регистриран като производител трябва да плати 1702 лева за социални и здравни осигуровки. Изправени сме пред една трагедия. Оказва се, че семейството няма пари да си плати задълженията на държавата и трябва да вземе на заем за това“, пресметна Местан.

Заради това той призова да отпадне предвиденото за догодина увеличение на осигурителния доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 420 лева.

От името на БСП за същото настоя и Кристиан Вигенин.

„В райони, където липсва друг поминък, сегашното мнозинство въведе нови правила, с които обрича хората на мизерия. Това идва като допълнение към анархията, която създадохте в предишното управление“, обвини той.

Според него, въпреки политическата пропаганда, тютюнопроизводството носи приходи от 1 милиард лева само от акцизи в бюджета и то срещу 100-120 милиона лева годишна подкрепа от държавата.

От името на левицата Вигенин настоя да има контрол над фирмите, които изкупуват тютюн, както и да се поставят граници на началото и края на изкупната кампания.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още