Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Заетостта на хората с увреждания може да скочи с 30%

Платформа за работа за хора в неравностойно положение ще ги свързва с потенциални работодатели

Заетостта на хората с увреждания може да скочи с 30%

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Обучени незрящи хора успяват да "уловят" рак на гърдата двойно по-често от квалифицирани лекари. Хората с интелектуални затруднения пък често изпитват удовлетворение от изпълнението на повтарящи се рутинни дейности.

Тези данни съобщиха експерти от Балканския институт по труда и социалната политика при представянето на онлайн платформа за заетост на хора с увреждания по време на международна конференция, посветена на допълващата и алтернативна комуникация за хора с увреждания, на която София беше домакин през ноември.

Още по темата

Новата специализирана платформа ще предлага възможност търсещите работа хора в неравностойно положение да акцентират върху уменията си и да се свържат директно с потенциален работодател. Платформата се финансира по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, информира националното радио.

От Балканския институт по труда и социалната политика се позовават на данни на Евростат и Националния статистически институт, според които българите в работоспособна възраст с трайни увреждания са над 465 хиляди. Едва 31% от тях работят, а само 5-6 на сто от тях са регистрирани като безработни. За сравнение, във Финландия и Швеция работа си намират 60% от хората с увреждания.

"Виждаме, че 70% от тези трудоспособни лица, които на практика не са заети. Нещо повече – те не са и безработни. Самата икономическа активност сред това население е около 35%. Това означа, че в България има огромен резерв - с около 30% да повишим заетостта на хората с увреждания. Тези 30% означават едни нови 120-130 хиляди човека, които да достигнат до пазара на труда, които да станат видими за работодателите и съответно работодателите да започнат да работят с тях и да разчитат на тях", коментира Йордан Димитров от Балканския институт по труда и социалната политика.

Специализираната подкрепа за заетост на хора с увреждания е особено актуална в контекста на наскоро приетия от парламента Закон за хората с увреждания, в който бяха разписани задължения на работодателите за наемане на определен брой хора с увреждания. Квотите за бизнеса предвиждат в предприятия, състоящи се от 50 до 99 души персонал да бъде назначено едно лице с увреждания, а в тези със 100 и повече души - 2% от средносписъчния състав.

Експертите са категорични, че независимо от факта, че цената на това човек с увреждане да работи устойчиво е по-висока от гледна точка на обществото, разходите ще са по-малко и ползите ще са повече. "Защото, ако в момента те не работят, те единствено потребяват някакъв вид публични средства. В момента, в който започнат да работят, те пак ще потребяват публични средства, но те вече ще дават и продукт на пазара на труда", подчерта Йордан Димитров.

Според него в България липсват услуги, които да подкрепят не само лицата с увреждания, но и работодателите да започнат да работят заедно, да разчитат един на друг.

Димитров е категоричен, че примери за подобни услуги са оценка за работоспособността на лицето с увреждане, като по думите му, това няма нищо общо с ТЕЛК.

“Не се има предвид и очакваното въвеждане с реформа в експертизата на национална система за оценка на работоспособността по квалификацията на Световната здравна организация. Идеята е да се прилагат конкретни оценки на човека за конкретно работно място”, поясни експертът и заяви, че трябва да се създаде едно знание, една методология с различни видове инструменти, които всеки един HR в една компания да може да прилага. –  Това е услуга, която страшно много ще подобри устойчивостта на човека, когато е нает."

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Застрахователният пазар запазва стабилност през първото полугодие