IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева не се ангажира с прогноза за България в еврозоната през 2022 г.

Няма сериозни аргументи защо България не е в Шенген, каза външният министър

10:06 | 13.07.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Външният министър Екатерина Захариева не се ангажира с прогноза дали през 2022 г. България ще бъде приета в еврозоната.

“Не мога да прогнозирам, че през 2022 г. ще влезем в еврозоната. Икономиката ни има 4% ръст, но със сигурност можем да бъде по-конкурентоспособни и да подобряваме бизнес средата”, посочи българският външен министър в ефира на bTV. Тя коментира новината от вчера, че финансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II след около година.

Одобриха предложението на България и на българския финансов министър. Отчитат това, което е направила страната ни, и единодушно се взе това решение, каза Захариева. 

Що се отнася до членството на България в Шенген първият дипломат каза, че няма сериозни аргументи защо България не е в Шенген. По думите ѝ президентът на Франция Еманюел Макрон заявил, че първо трябва да се направи реформата в Шенген и чак тогава да се приемат нови членове.

„Нашата позиция е, че това може да се случи заедно с присъединяването на България, работим за това много години”, заяви Захариева.

Тя отговори на критиките защо страната ни не е поставила този въпрос по време на българското европредседателство. „Не може по време на председателството на ЕС основен приоритет да бъде влизането на страната ни в Шенген. Ние сме изпълнили критериите. Няма как да бъде поставено като приоритет това”, категорична е тя.

„Трябва да сме готови за еврозоната”, категорична е Захариева. Вчера стана ясно, че България ще започне тясно сътрудничество с Европейската централна банка и при добри резултати в рамките на една година може да влезем в т. нар. „чакалня на еврото”.

По повод започването на разговори за присъединяването на Македония към ЕС и НАТО Захариева каза, че имаме голяма роля в това решение. „Това е историческо решение. Имаме огромна роля”, каза външният министър.

Във връзка с желанието на американския президент Доналд Тръмп вноската за членство в НАТО да се увеличи до 4% от БВП Захариева каза, че нито една друга държава членка не се е съгласила с това предложение и 2% са напълно достатъчни.

В крайна сметка, трябва всяка от държавите да споделя тежестта и отговорността чрез допринасяне за разходите на колективната отбрана. Препотвърди се ангажиментът за 2%, за който сме се разбрали през 2014 г., поясни външният ни министър по повод срещата на върха на страните членки от Алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Няма осъдени за КТБ !!!....моткането ще продължи....докато ? се разпадне окончателно....абе...правят ни услуга....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
forexar
преди 5 години
Има готовност за разглеждане на евентуалната възможност за допускане на теоретичната вероятност за потенциално обсъждане на изгледите за приемане на стъпки в посока на ... ... ... , НО след година! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още