IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявен е интерес към зимните ни курорти от съседните държави

Очакванията спрямо миналия зимен сезон са за ръст от 4,5-5 на сто

17:27 | 28.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Към момента е налице повишение на заявките в българските зимни курорти от Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, които традиционно посещават нашите ски центрове с автомобилен транспорт. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в Пловдив, който е домакин на второто изнесено заседание на Националния съвет по туризъм.

Очакванията спрямо миналия зимен сезон са за ръст от 4,5-5 на сто. По-реалистична прогноза може да се даде в началото на декември, каза министърът, цитирана от БТА.

Ангелкова цитира данни от летищата в Пловдив и в София. От направените заявки за чартърни полети за двете летища има ръст от 24% за туристи от Русия, 20% за полетите от Израел, от Ирландия ръстът е 74%, от Великобритания също има заявен интерес. Очакваме около 800 хил. чуждестранни туристи да посетят България през ноември и декември, каза още Николина Ангелкова.

За рекламата на зимния туризъм у нас Ангелкова очаква да допринесат журналистическите и експидиентските турове, които започват през ноември. Предвидени са 60 тура - над 240 журналисти от 40 държави и толкова представители на туроператорските фирми от същите страни ще посетят българските зимни курорти.

Ръст на туристите в България през предстоящия зимен сезон очакват и туроператорите у нас.

52 ски писти са категоризирани по Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите, която влезе в сила на 1 октомври 2015 г., но този сезон ще е първият, в който ще се приложи в пълнота. Съвместните екипи на министерството и КЗП ще следят за информационната обезпеченост и изискванията за безопасност на пистите през новия сезон. КЗП ще разкрие изнесени приемни в големите зимни курорти през активния сезон.

По данни на БНБ приходите от международен туризъм за зимния период (декември 2015 г. до март 2016 г.) надхвърлят 827 млн. лева.

През миналия зимен сезон ръстовете са от различни пазари – Македония - 23%, Турция – над 13%, Сърбия – 17 на сто, Великобритания – 7%, Израел – 19%, Чехия - 39%, Унгария – 34% и др.

Над 1 милион българи са пренощували в хотелите за посочения зимен период, като ръстът на годишна база е 9,4 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още