Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Законовите поправки за втората пенсия ще са готови до края на годината

Ще бъде създадена втора работна група, която да разпише в детайли промените в Кодекса за социално осигуряване

Законовите поправки за втората пенсия ще са готови до края на годината

Снимка: Pixabay

Конкретни законови текстове по механизма за изплащане на втората пенсия ще бъдат готови и внесени в парламента до края на тази година. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на блиц контрола в парламентарната комисия по труд и социална политика.

След като първата работна група изготви проект на концепция за изплащане на втора пенсия и регламентиране на втория пенсионен стълб чрез Кодекса за социално осигуряване (КСО) предстои да бъде създадена втора работна група, чиято задача е да разработи законовите текстове, поясни министърът в отговор на въпрос от председателя на социалната комисия Хасан Адемов.

Бисер Петков информира, че работната група е изпълнила задачата, предлагайки проект на концепция и сега предстои разработване на законовите текстове. Целта е до края на тази година да бъде приет законът, след което да се разработи подзаконовата нормативна база и към 2020 година законът да може да се прилага, обясни социалният министър.

Министерството на труда и социалната политика вече е получило и обработило становищата на всички заинтересовани институции и съвсем скоро се очаква да бъдат готови съответните разчети при всички варианти за изплащане на втората пенсия, заложени в концепцията на работната група. 

Още по темата

Изготвянето на ясно разписан законопроект в кратки срокове е изключително важно, отбеляза Хасан Адемов. По думите му така осигурените лица, които имат право на този тип пенсионни продукти, ще са достатъчно добре информирани за възможностите си на „изхода“ на пенсионната система.

Тогава ще има възможност и за разгръщането на широка информационна кампания по въпроса, така че осигурените да направят своя информиран избор.

Още миналия месец, когато приключи работата по проекта на концепция, стана ясно, че общата позиция на бизнеса и синдикатите е осигурените лица да имат повече избор на възможности при втората пенсия и решението как тя да се изплаща на лицето. предвижда се и по-голямо разнообразие от пенсионни продукти, като дебатът е дали трябва законодателят да определя към какъв пенсионен продукт да се насочва пенсионерът или да се остави по-голяма свобода на избора на лицата.

Мнението на социалния министър Бисер Петков е, че еднократното изплащане на събраните средства за втора пенсия или разсроченото им изплащане трябва да бъде ограничено, тъй като съществува риск хората да изтеглят парите от натрупванията си във втория стълб, да ги похарчат за други цели и пенсионният им доход от държавното обществено осигуряване да не покрива техните нужди.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
khao до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
втората пенсия не трябва да е задължителна ... нека всеки сам си прави сметката и стига сме разчитали някой чантаджия да ни оправи живота .... нека само не ни пречат !
2
 
7
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Министърът с ясно видимо и изразено евроатлантическо излъчване откровено изразява ограничение на правата на хората как да разполагат с техните собствени пари, и това ако не е пладнешки обир на всички ни и мафиотска държава , здраве му кажи !

Още от Икономика и политика
ARPharM: Нови регулации ще затруднят достъпа до иновативни лекарства още повече