IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна участието на Кирил Петков на срещата на евролидерите с Джо Байдън

Инициативата е част от редовното заседание на Европейския съвет

23:08 | 24.03.22 г. 2
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Започна участието на министър-председателя Кирил Петков в съвместната сесия на европейските лидери с президента на САЩ Джо Байдън, която се провежда в рамките на редовното заседание на Европейския съвет. Във фокуса на сесията е темата за подкрепата за Украйна и засилването на трансатлантическото сътрудничество в отговор на агресията на Русия, съобщи пресцентърът на Министерски съвет. 

По-рано в четвъртък Байдън обяви нови санкции срещу 400 руски граждани, включително 300 от членовете на руската Дума. В същото време той подкрепи предложенията за отстраняване на Русия от Г-20. Според него би било добре Украйна да бъде поканена на срещите на този формат.

Президентът на САЩ обобщи, че са постигнати трите цели от днешните срещи в Брюксел - да се осигури допълнителна военна и хуманитарна помощ на Украйна, САЩ да наложат още санкции на Русия, да бъде подсилен източният фланг на НАТО. Той отбеляза, че САЩ  осигуряват два милиарда долара за въоръжаване на Украйна и са готови да отпуснат още един милиард долара за хуманитарни нужди.

Отделно, лидерите на страните членки на НАТО успяха да се договорят в рамките на деня да засилят източния си фланг, удвоявайки броя на бойните групи до осем, след като САЩ заявиха, че работят заедно с алианса, за да се подготвят за възможни биологични или ядрени атаки от Русия.

„Носим отговорността да гарантираме, че конфликтът няма да ескалира още повече, тъй като това ще бъде дори по-опасно и по-опустошително“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери след срещата на лидерите. Алиансът в четвъртък удължи мандата му с още една година до края на септември 2023 г.

Във връзка с продължаващата война в Украйна в центъра на София беше организирано мирно шествие, като участниците носеха украински знамена и плакати, призоваващи руският президент Владимир Путин да бъде изправен пред военен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
forexar
преди 2 години
"Freedom is the freedom to say that two plus two makes four. If that is granted, all else follows" in 1984?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още