IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва работата по част от Българския Лувър, за която нямаше договорено финансиране

Българската строителна фирма "Ултрастрой" ЕООД е предложила по-ниска оферта в тръжната процедура за изпълнението

11:59 | 17.10.13 г.
Започва работата по част от Българския Лувър, за която нямаше договорено финансиране

Вероятно строителната компания "Ултрастрой" ЕООД ще се заеме с реконструкцията на южното крило на Националния музеен комплекс, така нареченият Български Лувър. Вчера в сградата на Министерството на културата бяха отворени офертите за участие в обществената поръчка с предмет "Реконструкция на южното крило на обект „Национален музеен комплекс”. Кандидатите за процедурата са двама - „УЛТРАСТРОЙ” ЕООД и „ГАЛАКТИС” ДЗЗД.

През лятото стана ясно, че за това крило от комплекса не е договорено финансиране. През юли министърът посочи, че вероятно южното крило, обект на настоящата поръчка, няма да бъде напълно завършено за официалното откриване на музея, защото "финансирането му не е договорено", а са необходими около 10 млн. лева.

След публичното отваряне на ценовите предложения стана ясно, че ценовата оферта на българската компания „УЛТРАСТРОЙ” ЕООД е за малко над 3,31 млн. лв. без ДДС, докато ценовата оферта на „ГАЛАКТИС” ДЗЗД е малко над 3,32 млн. лв без ДДС.

Фирмата „Ултрастрой“ е печелила и други обещствени поръчки за реконструкция на музейни сгради у нас. През 2010 година завършва реконструкцията на Музея на съвременното изкуство в София. Фирмата е работила и по публична покана за ремонт и обзавеждане на кабинети на Върховния административен съд през 2005 г. Работила е и по сгрдата на районен съд Своге.

Изпълнението на ремонта и реконструкцията на южното крило на обектa обхваща два етапа на изпълнение в зависимост от осигуреното финансиране, става ясно от тръжната документация към обществената поръчка.

Цялостната реконструкция на обекта ще бъде завършена на два етапа, като първият етап ще бъде реализиран с изпълнение на настоящата поръчка, която е с максимална прогнозна стойност до 4 млн. лв с включен ДДС. Остатъкът от необходимите средства за финансиране на цялостното изпълнение на обекта в размер до 10 млн. лв. с ДДС следва да се предвиди в проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2014 год. Когато се предвидят средаствата, ще бъде обявена и нова тръжна процедура.

Припомняме, че през месец юли тази година министърът на културата Петър Стоянович съобщи, че Българският Лувър ще отвори врати най-рано през есента на 2014 година. Тогава той уточни, че по изграждането на проекта има нередности и че управлението му не е било правилно. Стоянович дори заяви, че не е направен подробен план за музейните експонати, които ще бъдат изложени е комплекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още