Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо Законът за съдебната власт получи вето?

Бонусите за членовете на Висшия съдебен съвет създават несъмнено привилегировано положение, твърди Емилия Друмева

Защо Законът за съдебната власт получи вето?

Снимка: Pixabay

Разпоредбата от Закона за съдебната власт, върху която бе наложено президентско вето, за втори път е предмет на промяна тази година. Това прави силно впечатление и наистина е „укоримо“. Така професорът по конституционно право Емилия Друмева, бивш конституционен съдия и бивш член на ЦИК, коментира темата за промените в съдебния закон. В момента тя е секретар по правните въпроси в президентството по повод отхвърленото от парламента вето върху промените в Закона за съдебната власт.

По думите ѝ бонусите за членовете на Висшия съдебен съвет създават несъмнено привилегировано положение, различно от общия ред, по който се заемат длъжности в съдебната власт. „Вече има дело пред Конституционния съд и становищата, които са представени, включително на президентската институция, почти всички са в посока, че действащата разпоредба, е противоконституционна.

И неочаквано в Народното събрание се прокара изменение, което привидно смекчава този бонус, като дава решението да е в компетенцията на Висшия съдебен съвет. Може да повиши съответния член на ВСС на по-висока длъжност при напускане на ВСС, но може и да не го повиши“, коментира проф. Друмева“. Според нея това смекчаване поставя още по-голяма зависимост – едни членове на ВСС, които „слушат“, ще бъдат повишени, а други – няма. 

Още по темата

Тя е категорична, че законодателят е трябвало да премахне спорния бонус. „Затова е възражението на президента, защото се нарушава принципът на разделение на властите, за равенство пред закона, за равно третиране на различните членове на ВСС, защото някои от тях са били преди това във ВКС или ВАС и няма накъде повече да бъдат повишавани. Други могат да се възползват от този бонус“, подчерта проф. Друмева.

Относно промените в Изборния кодекс тя коментира, че поставянето на хартиени бюлетини и машините една до друга отнемат до голяма степен предимствата на машинното гласуване заради въведено допълнително правило, че резултатът от гласуването с машините в една секция се определя, като се броят хартиените отрязъци като разписки, които машината издава след гласуването и които падат в една кутия.

„Получава се парадокс, че резултатите от машината ще се определят чрез ръчно броене, което обезсмисля до голяма степен поставянето на машините, подменя целите, които бяха поставени преди година с предходното изменение на ИК и лишава от оправдание големия разход, който ще се направи за доставяне на машините“, смята още проф. Емилия Друмева.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Собственици на заведения с искания за помощ след новите мерки срещу Covid-19