Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравната каса да плаща лекарствата директно на доставчиците, предлагат частни болници

Режимът за обществени поръчки трябва да се уеднакви за частни и за държавни болници, коментира д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването

Здравната каса да плаща лекарствата директно на доставчиците, предлагат частни болници

Снимка: Pixabay

Българската болнична асоциация (ББА) предлага държавата директно, чрез Здравната каса, да заплаща лекарствата на доставчиците.

„Излизаме с предложение болниците да бъдат извадени от този триъгълник с лекарствата. Лечебните заведения не печелят от това, че НЗОК ги реимбурсира за лекарствата, вложени в пациентите“, каза Свилена Димитрова от ББА, коментирайки скандала с надплатените лекарства от Касата към частни болници.

„Държавата най-добре ще съхрани нашите общи пари… Решение е лекарствата за онкоболни пациенти да не минават през болниците“, смята тя.

Още по темата

По думите й твърдението, че обществените поръчки са панацея и че гарантират най-ниски цени, не е вярно.

„Има болници, провеждали поръчки за лекарството, които са го купили на цени, пет пъти по-високи. Обществените поръчки у нас са достатъчно компрометирани“, каза Димитрова.

„Имаме сложна система от определяне на цените в целия Европейски съюз и не мисля, че болниците трябва да отговарят за това. Поставяме въпроса защо са необходими посредници“, каза още представителят на частните лечебни заведения.

Режимът за обществени поръчки трябва да бъде уеднаквен и за частни, и за държавни болници, коментира по темата д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването и директор на онкологичната болница в София.

Д-р Константинов посочи, че в повечето страни от Европейския съюз е прието частните болници, когато работят със съответни здравни каси, да правят обществени поръчки.

„Необходима е прозрачност и изравняване на възможностите, при които да работят лечебните заведения, независимо от формата им на собственост“, заяви Константинов.

Нещо по-елементарно, което може да се направи, според него, е НЗОК ще плаща лекарството на най-ниската цена. Ако някой иска да купи по-скъпия му вариант, нека да си го доплати, предложи още д-р Константинов.


 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Защо на ДОСТАВЧИЦИТЕ , а не на ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ?

КОМУ СА НУЖНИ ТЕЗИ ДОСТАВЧИЦИ ОСВЕН НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ!!

А ЗАЩО?!!

АКО ВИДИМ КОИ СА ДОСТАВЧИЦИТЕ ЩЕ КОНСТАТИРАМЕ ЧЕ ВРЪЗКАТА ИМ С ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ Е ПОВЕЧЕ ОТ РОДНИНСКА.
Те просто прехвърлят парите приведени от НЗОК от единият си джоб в другия. Затова и сметките при тях са с пъти по високи от държавните болници.

ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО БОЛНИЦИТЕ СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА , А ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ СА НА ЦУКАЛКАТА НА ИЗТОЧВАНАТА ОТ ТЯХ НЗОК.

Средствата на НЗОК трябва да се ползват само от ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ , А частните ДА ОСИГУРЯВАТ ПРИХОДИТЕ СИ ОТ ЗДРАВНО ОСИГУРИТЕЛНИ ИЛИ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ КОМПАНИИ.

Още от Икономика и политика
Депутатите в спор за срока на извънредното положение - до 30 април или до 13 май