IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса разблокира резерва си, плаща на доставчици

С допълнителните 180 млн. лв. от резерва ще се изплатят задълженията към болници и аптеки

17:42 | 20.10.11 г.
Здравната каса разблокира резерва си, плаща на доставчици

Ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е взело решение за освобождаване на голяма част от оперативния си резерв, за да подсигури плащанията за болници и лекарства до края на годината, съобщиха от институцията.

Решението е взето късно снощи от Надзорният съвет на НЗОК.

Общо средствата в оперативния резерв са в размер на 260,268 млн. лева. От тях са освободени 180,268 млн. лева, които ще бъдат разпределени за здравноосигурителни плащания за болнична помощ и лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

От Здравната каса уверяват, че предвидените в бюджета средства за болнична помощ, заедно с тези, освободени от оперативния резерв, ще бъдат напълно достатъчни за ликвидиране на задълженията до края на годината.

Към настоящия момент оперативният резерв на НЗОК в БНБ остава 80 млн. лв. Припомняме, че от тази година Здравната каса не разполага с голям резерв, тъй като натрупаните там 1,4 млрд. лв. преминаха към фискалния резерв по искане на финансовия министър Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още