IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: Не се налага затягане на мерките срещу короновируса

Имаме ниски нива на заболеваемост на учителите и учениците, отчетоха от Националния оперативен щаб

10:39 | 08.10.20 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не се налага затягане на мерките срещу разпространението на коронавирус в страната, нито въвеждане на нови мерки. Ще се затяга обаче контролът за спазване на съществуващите мерки. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб за Covid-19 в Министерство на здравеопазването.

Няма увеличаване на хоспитализираните пациенти по лечебни заведения, дори има намаление спрямо миналата седмица, каза министърът и заяви, че хората трябва да бъдат спокойни.

Налични са 7307 легла за лекуване на коронавирус, като 1108 легла има в интензивни отделения. Заетостта е 14% на леглата за консервативно лечение, а 5% е заетостта в интензивните отделения. 

Наблюдава се увеличаване на медицинския персонал с положителни тестове. От началото на епидемията има 1263 лекари с коронавирус. Активните случаи към днешна дата са 278, на домашно лечение са поставени 229, в лечебни заведения са настанени 43, като 6 от тях са в интензивни отделения.

Министърът отчете ниски нива на заболеваемост сред учителите и учениците - на 1000 паралелки три са карантирирани. Към днешна дата общият брой на заразените деца и ученици е 101, а карантинираните са 2 268. Общият брой на заразените учители в детски градини и училища е 133, а карантираните са 119.

"Имаме ниски нива на заболеваемост на учителите и учениците", категоричен бе здравният министър.

Лечебните заведения са подготвени за ситуацията, съобщи проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".

Общо потвърдените случаи от началото на пандемията в страната са 22 743, като активните от тях са 6422. Хоспитализирани са 1033, а излекуваните са 15 448.

България е на 24-то място по заболеваемост и на 7-мо място по смъртност от COVID-19 в Европа според данните на Европейския център по контрол на заболяванията, цитирани от доц. Ангел Кунчев по време на брифинга.

Данните сочат, че у нас от COVID-19 се разболяват 43-ма на 100 000 души население. Смъртността е 1,9 на 100 000.

На Балканите сме още по-напред в класацията – на 5-то място. По-тежко е положението в Румъния, Македония, Босна и Херцеговина и Албания. На 4-то място сме по смъртност след Босна и Херцеговина, Македония и Румъния.

Ще отпадне тестването с PCR след 14-дневната карантина на някои от пациентите с COVID-19, стана ясно още на брифинга. Причината за преосмисляне на правилото е, че две седмици след заразяването, дори вирусът още да циркулира в тялото на човека, заразността му не е голяма. Това изключва риска болният да зарази други хора около себе си. 

PCR тестове след карантината ще продължат да се правят на хора със симптоми и придружаващи заболявания. Проучване на столичното РЗИ е показало, че към 10-12 ден положителните лица сред карантинираните са малък процент и до 14-15 ден стават отрицателни.

Обсъжда се и намаляване на 14-дневна карантина, може да се ограничи до 10 или 7-дневна, каза доц. Кунчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
toto 2
преди 3 години
Ами накупиха се тестове ,кво да ги правят ..Носителство не значи "болен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
не времето , а по-голямата честота на близки контакти е основната причина . събраха се хората в градовете пак и започна по интензивно нарастване на заразата . тъй разправят училите медицина ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Като гледам в цяла Европа има ръст, при това по-сериозен от нашия. А в някои държави въведоха маски и навън. Не съм лекар, но вероятно влажното време допринася доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Е, явно съм грешал, че учениците са основният разпространител на вируса. Може би защото когато им кажат нещо, те изпълняват, а не се правят на умници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още