IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър предлага отпадане на клиничните пътеки

Те не трябва да са финансов инструмент, а да служат като алгоритми за поведение на болниците, смята Стефан Константинов

15:00 | 09.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Здравният министър предлага отпадане на клиничните пътеки

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов предлага клиничните пътеки като финансов инструмент да отпаднат от 1 януари следващата година.

Идеята на министъра е те да останат като средство за добра практика, като алгоритми за поведение и болниците да не бъдат директно обвързани с тях, съобщава БТА.

„По този начин имаме за цел да намалим измамите, които се правят в лечебните заведения, за да се отговори на клиничните пътеки”, допълни той.

„Трябва да имаме реална информация от какво боледуват пациентите, колко са реалните разходи за лечение и тогава ще имаме база за въвеждане на диагностичносвързани групи вместо клинични пътеки”, каза още министърът.

По думите му клинични пътеки има само в България.

„Твърде вероятно е заради клиничните пътеки здравната информация, която имаме за населението, да е изкривена”, каза още министърът.

Диагностичносвързаните групи са най-добрият вариант за финансиране на болниците според министър Константинов. Те позволяват пациентът да се лекува толкова време, колкото е необходимо, и с толкова и такива лекарства, от които има нужда.

Чрез тези групи болниците ще получават толкова финансови средства, колкото са им необходими.

Възможно е през следващата година диагностичносвързаните групи да се въведат пилотно в няколко болници, да се видят резултатите, да се направят анализите и през 2013 година да се въведат в останалите болници, допълни министър Константинов.

Според него, ако групите се въведат, хоспитализациите рязко ще намалеят. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още