Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Земеделското министерство иска „Сортови семена – Елит“ да не се приватизира

Министерският съвет предлага промени в Закона за приватизация

Земеделското министерство иска „Сортови семена – Елит“ да не се приватизира

Снимка: Рixabay

Проект за промяна на  Закона за приватизация и следприватизационен контрол беше одобрен днес от правителството, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. 

Още по темата

Законопроектът предвижда промяна в списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях. Министерство на земеделието, храните и горите иска спирането на процедура по приватизация на търговското дружество - „Сортови семена – Елит“ ЕАД.

Според авторите на предложението така държавата ще може чрез дружеството да провежда собствена политика в семепроизводството, особено по отношение на структурообразуващи култури - зърнени, житни, технически.

В съобщението се изтъква, че тези култури имат стратегическо значение за всяка икономика и формират основния дял от износа на земеделска продукция в България. Тази група култури изисква голям обем посевен материал, както и адаптиране на сортовете към местните условия.

Агроминистерството планира да запази „способността за намеса в производството и пазара на семена при необходимост, например за регулация на цените“.

Министерството е едноличен собственик на капитала на дружеството. 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
може ли да дадете допълнителна информация за дружеството - далие на печалба, как се управлява и до колко е ефективно, активи, които притежава и тн ?

Още от Икономика и политика
БСП е притеснена от ниската избирателна активност